Politiet stopper nazistmarsj i Fredrikstad: – Prinsipielt er forbudet helt uholdbart

Nynazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» får likevel ikke demonstrere i Fredrikstad i juli, besluttet politiet i går. I vedtaket (les hele brevet her!) heter det blant annet at:

  • det har «fremkommet konkret informasjon som tilsier at det er en betydelig risiko for organiserte ordensforstyrrelser og potensielt voldelig motstand fra enkeltgrupperinger av motdemonstranter», og at
  • svært mange mennesker i Fredrikstad og tilsluttende Hvaler kommune lørdag 29. juli (som er Olsok og siste dag i fellesferien) vil gjøre «svært omfattende sikkerhetstiltak» nødvendig.
Demonstrasjonen skulle ha parolen «knus homolobbyen» og fokusere på nynazistenes  utpekning av LHBT-aktivister og Pride-deltagere som «kulturmarxister» og «folkeforrædere». Den nordiske motstandsbevegelsen vil forby å være åpen om legning i det offentlige, sammenligner LHBT-ere med pedofili og nekrofili og bruker blant annet brenning av regnbueflagg som virkemiddel. Det var ventet både nynazister fra den svenske delen av organisasjonen og mange hundre  motdemonstranter til Fredrikstad 29. juli. Så sent som 1. mai i år holdt Den nordiske motstandsbevegelsen en stor demonstrasjon i Falun i Sverige med tillatelse fra politiet. Enorme sikkerhetstiltak rundt nazimarsjen, med rundt 200 politifolk i aksjon, la beslag på store deler av byen en hel dag. I Norge viser Øst politidistrikt til politilovens og politiinstruksens bestemmelse om at politiet kan forby gjennomføringen av arrangementer når «det er grunn til frykt for at de kan forårsake alvorlig forstyrrelse av den offentlig ro og orden eller lovlig ferdsel».

Men det er altså ikke vold eller ulovlige virkemidler fra nazistene politiet er redd for - men mulige angrep fra motdemonstranter.

– Et stort probl...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.