Hun mistet flertallet i «katastrofevalg», men vil likevel danne regjering

Da Theresa May skrev ut nyvalg 18. april, trodde mange at De konservative ville gjøre rent bord. Partiet ledet stort på meningsmålingene - og Labour sto i fare for å bli «utradert», ifølge flere medier. Mays mål var i hovedsak å sikre et stort flertall for å stå enda sterkere rustet i de vanskelige brexit-forhandlingene med EU, som etter planen skal starte 19. juni. Men noe flertall ble det altså ikke:

  • De konservative tapte sitt flertall i parlamentet: De hadde 330 seter før valget, men klarer ikke å komme over den nødvendige 325-setersgrensa nå
  • Theresa May og De konservative har likevel bedt dronningen om få danne en ny regjering - den parlamentariske støtten vil komme fra nord-irske Democratic Unionist Party (se nedenfor)
  • Toryene har i skrivende stund 42 prosent oppslutning - her finner du en oversikt som oppdateres løpende
  • Labour har styrket sin posisjon betraktelig (i skrivende stund: +31 parlamentsseter og rundt 40 prosent av stemmene)
  • Protestpartiet UKIP, som ble tredje størst i 2015, er tilnærmet utradert (med knapt to prosent av stemmene. Ved forrige korsvei fikk de 12,6 prosent. Nigel Farage har varslet sin tilbakekomst)
  • Liberaldemokratene har styrket sin posisjon marginalt (men tidligere visestatsminister Nick Clegg mister setet sitt)
  • Det skotske nasjonalistpartiet mister nesten 20 seter. Tilbakegangen er på cirka 1,5 prosentpoeng, noe som kan få konsekvenser for en andre uavhengighetsavstemning (partileder Nicola Sturgeon sa ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.