Nyhetsbrev mandag 14. oktober: Kaos etter Trumps tilbaketrekning + Krangler om EØS + Terroristen fikk penger

KRANGLER OM EØS: Selv om ledelsen håper på et kompromiss, går det mot kampvotering om det betente EØS-spørsmålet under Fellesforbundets pågående landsmøte i Oslo: Flere delegater krever et klart vedtak om at Norge må melde seg ut, mens representantskapet har innstilt på en utredning av alternativene til avtalen.

Under debatten på søndag trakk kritikerne fram problemer med ulovlig innleie, stupende organisasjonsgrad og økende antall utenlandske aktører i både industrien, byggebransjen og transportsektoren. Tilhengerne frykter at en utmelding kan få «katastrofale følger» for eksportbedriftene, noe forbundsleder Jørn Eggum påpekte i sin innledning: – Man trenger ikke lese mye i en britisk avis før man ser det.

Om Fellesforbundet faktisk går inn for å skrote EØS-avtalen, kan det samme skje på LO-kongressen våren 2021. Det kan igjen kan gjøre det vanskelig for Arbeiderpartiet å beholde sitt EØS-vennlige standpunkt. Avstemningen skjer onsdag.

KRIGSFORBRYTELSER: Ved hjelp av militære lydlogger, flyobservasjoner, videoer, sosiale media-poster og kilder på bakken kunne New York Times i helga avsløre hvordan russiske styrker i en periode på 12 timer fra 5. til 6. mai i år bombet fire sykehus i det nordlige Syria. Samtlige av sykehusene hadde meldt inn sine koordinater til FN, som i august åpnet en intern granskning av hvorfor de likevel ble bombet. Russerne har så langt henvist til tidligere uttalelser om at de bare utfører presisjonsangrep mot nøye utvalgte mål.

TOTALT KAOS: Søndag ble det for øvrig kjent at kurderne har vendt seg til den Russland-støttede presidenten Bashar al-Assad for hjelp i møte med Tyrkias militære offensiv. Den syriske regjeringshæren har allerede rykket fremover i grenseområdene. Samtidig nekter Det hvite hus for at USA har latt kurderne i stikken: En hardt presset Donald Trump tvitret mandag at «store sanksjoner» mot Tyrkia er underveis, samtidig som han indikerte at kurderne med vilje har sluppet fri IS-fanger for å «få oss involvert». Situasjonene i Nord-Syria blir nå beskrevet som et «totalt kaos» av amerikanske myndighetskilder, som sliter med å få overblikk over situasjonen etter at Trump bestemte seg for å trekke de amerikanske troppene ut.

VALG PÅ POLSK: Det høyrepopulistiske og nasjonalkonservative regjeringspartiet Lov og rettferdighet, kjent for sin sterke motstand mot homofiles rettigheter og omstridte forsøk på å kontrollere landets uavhengige domstoler, har erklært valgseier i PolenForeløpige resultater med 92 prosent av stemmene opptalt viser en oppslutning på over 44 prosent, noe som gir partiet rent flertall i parlamentet. Det endelige resultatet vil være klart tirsdag.

MOTTOK PENGER: Tysk politi forsøker å finne ut hvem som overførte cirka 7500 kroner i bitcoins til den høyreekstreme terroristen Stephan Balliet (27) forut for angrepet i Halle, der han skjøt og drepte to tilfeldige personer etter å ha mislykkes i flere forsøk på å trenge inn i den lokale synagogen. I avhør har 27-åringen forklart at pengene kom fra noen han hadde kommunisert med på internett, men at han ikke visste hvem det var. Terroristen har erkjent både drapene og sine antisemittiske motiver. Politiet har tatt beslag i en 3D-printer som kan ha blitt brukt til å lage våpen i leiligheten han delte med sin mor i Benndorf, cira fire mil vest for Halle.

Les for øvrig vårt intervju med Ezra Waxman (31), som befant seg inne i synagogen da høyreekstremisten gikk til angrep: – Det som skjedde har gjort meg mer nervøs, sier han til Filter Nyheter.

MOT FACEBOOK PÅ FACEBOOK: Presidentkandidat Elizabeth Warren, som lenge har vært kritisk til Facebooks monopol-aktige posisjon, har i det siste hamret løs mot hvordan some-giganten tillater åpenlyst løgnaktige politiske annonser. I helga nailet hun poenget ved selv å bruke Facebooks plattform til å fremme en løgn: At Mark Zuckerberg offisielt støtter Donald Trump som president i 2020-valget (se en lagret versjon av annonsen, som selvsagt skled friksjonsfritt gjennom Facebooks godkjenningssystem, her).

Tidligere denne måneden lekket det et lydopptak av Facebook-sjef Zuckerberg der han snakker om at det ville «suge» for selskapet hvis Warren ble president. «What would really “suck” is if we don’t fix a corrupt system that lets giant companies like Facebook (…) repeatedly fumble their responsibility to protect our democracy», svarte Warren, som er i et voldsomt støt på meningsmålingene om dagen. I forrige uke passerte hun et øyeblikk Joe Biden på RealClearPolitics’ gjennomsnitt av målinger og ble den mest populære av alle de demokratiske utfordrerne.