Utslippsgigantene: Equinor er verdens 33. største klimasynder

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) på oljefeltet Johan Sverdrup, i forbindelse med elektrifiseringen av riggen.

20 selskaper i verden har stått for en tredel av alle klimagassutslipp fra energisektoren siden 1965. Det skriver den britiske avisa The Guardian, som kjører en stor serie med artikler om fossil-selskapers bidrag til klimaendringer og deres rolle som bremsekloss i klimapolitikken. Utregningen er gjort av Richard Heede ved Climate Accountability Institute i USA. På listen står selskaper som Chevron, British Petroleum og Conoco Philips: Produsenter av olje, gass og kull. Tallene inkluderer utslipp fra forbruk av varene i tillegg til produksjonen av dem. Equinors klimaregnskap er også satt under lupen. Filter Nyheter har fått det tilsendt av Heede.

33. største utslipper

Det norske og delvis statseide energiselskapet er nummer 33 på listen over utslippsgiganter. Siden 1971 har Equinor direkte og indirekte produsert klimagassutslipp tilsvarende over 6,3 milliarder tonn CO2. Det er tre og en halv ganger så mye som Norge som nasjon slapp ut fra forbruk i samme periode. [caption id="attachment_9379" align="alignnone" width="940"] Kilder: Richard Heede (Equinor) og Universitetet i Bergen (Norge).[/caption]   Det er oppdaterte tall basert utregninger første gang publisert i tidsskriftet Climatic Change i 2013. Tallene har Heede innhentet blant annet fra selskapenes årsrapporter samt relevante myndigheter som Oljedirektoratet. Equinors historiske utslipp inkluderer selskaper som Statoil, Norsk Hydro og Saga petroleum. Filter Nyheter har sendt Heedes beregninger til Equ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.