SISTE: Politiets sikkerhetstjeneste har pågrepet og siktet en 16-åring for planlegging av en terrorhandling i Norge – vedkommende skal være IS-sympatisør og motivert av ekstrem islamisme. Han er ikke norsk statsborger og kom fra Syria til Norge på familiegjenforening. Fengslingsmøtet i Oslo tingrett klokken 13 er forventet å gå for lukkede dører.

VEDUM-SHOW: Det vakte en viss oppsikt at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ikke stilte til NRK-debatt om regjeringens klimamelding torsdag (klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) harselerte over dette i en Facebook-video der han diskuterte med en flirende melkekartong), men fredag morgen var Vedum på banen for å love at Miljøpartiet De Grønne ikke vil få noen påvirkning på norsk oljepolitikk dersom det blir rødgrønn regjering etter valget:

– Jeg tar jo det MDG sier på alvor – og de har sagt at de ønsker å avvikle norsk olje- og gassnæring i løpet av 15 år. Det er enormt dramatisk dersom noe slikt hadde fått politisk flertall. Det er rundt 150 000 som jobber i næringa, langs hele kysten og nesten hele landet, sa han i Politisk kvarter, der han for øvrig unnlot å svare skikkelig på minst tre helt sentrale spørsmål om partiets klimapolitikk:

Støtter Sp regjeringens ett år gamle mål om utslippskutt på 50-55 prosent innen 2030? «Vi har ikke bestemt oss for akkurat hvilket prosenttall», sa Vedum. Vil Sp skrote avtalen med EU som forplikter Norge til klimakutt? «Det har ikke vært noen diskusjon den siste tida»Ønsker Sp å gå bort fra «forurenser betaler»-prinsippet? «Som leder er jeg opptatt av at vi skal ha en klimapolitikk som virker», sa Vedum.