Krever svar fra forsvarsministeren om smittekaoset i Forsvaret

Forsvaret tester britisk militært personell for Covid-19 i januar.

Lederen av Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), krever nå at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) kommer til Stortinget for å svare for hans og regjeringens vurderinger og beslutninger om smitteverntiltak for utenlandske soldater på øvelse i Norge. 26. januar gikk forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ut på en pressekonferanse i Tromsø og sa at regjeringen har besluttet å avblåse all alliert øvingsaktivitet i Indre Troms. Per nå er nærmere 100 utenlandske soldater registrert smittet. – Det triste er én, smitten, og nummer to, at de måtte avlyse øvelsen. Det er veldig viktig for Norge at vi har disse øvelsene. I en krisesituasjon er vi helt avhengig av våre allierte, også under en pandemi. Jeg får så mye tilbakemeldinger fra de utenlandske soldatene på hvor viktig dette er for dem, sier Huitfeldt. [caption id="attachment_36561" align="alignnone" width="800"] Anniken Huitfeldt.[/caption] Kravet om at Bakke-Jensen forklarer seg kommer etter Filter Nyheters avsløringer om at regjeringen ignorerte faglige råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet da de tillot utenlandske soldater å sitte i innreisekarantene i grupper på 40 personer. FHI advarte hele fem ganger gjennom desember og januar mot så store karantenegrupper. FHI har uttalt til Filter Nyheter at de oppfattet at karantene-situasjonen «ikke var under kontroll i Forsvaret». – Jeg hadde håpet at forsvarsministeren hadde bedre kommunikasjon med FHI. Jeg mener det er ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.