VRAKET FRP-PROFIL 1: Lørdag ble Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim vraket fra førsteplassen på stortingslista i Buskerud Frp. Morten Wold vant med 23 mot 17 stemmer. «Jeg kommer aldri til å drive med spill og skitten maktkamp for å få meg en plass, slik er jeg ikke skrudd sammen. Det er altfor mye slikt i politikken, og denne gangen vant spillet», skrev Helgheim i en sms til Dagbladet etterpå.

Han takket konsekvent nei til den usikre andreplassen og skrev en slags politisk avskjedshilsen på Facebook (der han også understreket at Frp-ledelsen sentralt ikke hadde noe med vrakingen å gjøre – tastaturet gikk nemlig varmt hos flere av Helgheims støttespillere i løpet av helga). Men hva skjedde, egentlig?

Partiets valgkampleder i fylket Ulf Erik Knudsen indikerte tidlig at en slags «by mot land»-konflikt lå til grunn for at Morten Wold ble foreslått og til slutt vant – Knudsen trakk seg også umiddelbart som valgkampleder etter at Helgheim-nederlaget var et faktum. Mandag får «by mot land»-tesen bein å gå på:

– Nominasjonskomitéen hadde laget en liste med for mye Drammen-dominans. Hadde det vært en mer distriktsvennlig liste, ville det kanskje stilt seg annerledes, sier leder Tor Helge Berg i Gol Frp til VG, mens politisk redaktør i Drammens Tidende slår fast at det hele var et «velkoordinert distriktsopprør».