NTNU-ansatte visste om Eikrems anonyme Facebook-profil – tar avstand fra rasismen

Filter Nyheter avslørte torsdag at førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved NTNU har stått bak en anonymisert Facebook-profil som har deltatt i rasistiske nettdebatter både med egne utsagn og ved å oppmuntre andre innvandrerfiendtlige brukere. Kontoen har også bidratt til spredning av innhold fra raseideologiske miljøer.
  • Har du tips i saken? Send melding via Signal til 412 15 090.

Eikrem har de siste dagene karakterisert kontoen som en «tulleprofil» og en mulig «humorprofil» parallelt med at han har benektet å stå bak.

«Han der kunne jobbe i bomullsåkeren. Og med en god slavedriver, så kunne kanskje litt bli gjort på tross av den elendige innstillinga», er en av kommentarene profilen la igjen på den innvandrerfiendtlige, lukkede gruppen «Fedrelandet viktigst» om en asylsøker som hadde blitt framstilt som arbeidssky.

Også Universitetsavisa skrev fredag at avisen hadde fått bekreftet at Eikrem har brukt to av aliasene tilhørende den aktuelle Facebook-kontoen.

En rekke personer har nemlig visst med sikkerhet at det var Øyvind Eikrem som sto bak profilen mens aktiviteten pågikk, men uten å kjenne til det mest oppsiktsvekkende innholdet kontoen publiserte på ulike grupper og sider.

– Jeg visste at det var ham, fordi han fortalte det til meg. Han ga meg en grunn for at han hadde opprettet profilen også, sier én av Eikrems bekjente til Filter Nyheter. En annen person med førstehåndskjennskap til både Eikrem og Facebook-kontoen op...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.