WUHAN-VIRUSET: Det du må vite – uten skremsler

  • Denne artikkelen ble første gang publisert 10. februar 2020. Den er oppdatert 26. og 27. februar med siste data og forskning om viruset, oppdatert risikovurdering i Norge, samt enkelte nye kommentarer fra Folkehelseinstituttets fagdirektør for smittevern og global helse, Frode Forland.
Hvor farlig er egentlig det nye koronaviruset som raser i Kina nå? Kommer det til Norge? Hva skjer da, i så fall? Er det bare gamle og syke som har grunn til å være bekymret - og når kommer en vaksine på plass? Her er svarene på spørsmålene du har om viruset som nå har fått navnet «nytt koronavirus» i Norge. Virusets internasjonale navn er SARS-CoV-2, og sykdommen heter COVID-19, ifølge WHOs siste navneoppdatering. Filter Nyheter kaller det «Wuhan-viruset» i denne artikkelen, for enkelhet og klarhets skyld. Det viktigste først: Hvor farlig er det, egentlig?

Få dør av viruset - de fleste er eldre og syke fra før

Det er et spørsmål som foreløpig ikke har noe svar med to streker under. Det jobbes på spreng med å finne ut av det nye, ukjente virusets egenskaper - over hele verden. Kineserne publiserte informasjonen om virusets gener (en såkalt sekvensering) straks de hadde det, slik at forskere og medisinere over hele verden kunne laste de ned og bidra i arbeidet. Den 17. februar publiserte kinesiske helsemyndigheter data om over 72 000 mistenkte og påviste smittetilfeller fra utbruddet og fram til 11. februar, hvorav 45 000 er bekreftet. Tallene viser at dødeligheten på n...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.