Nå tar politiet lappen fra Uber-sjåførene og truer med å inndra inntekter

Siden i fjor høst har politiet avskiltet bilene til sjåfører som tas for å kjøre for drosje-apper som Haxi og Uber i Norge. Selv om Høyesterett har slått fast at å bruke slike apper for å tilby skyss ikke er å regne som å tilby persontransport «på offentlig sted», bruker politiet et annet ledd i yrkestransportlovens paragraf 4 for å hjemle avskiltingene: Forbudet mot å drive nasjonal eller internasjonal persontransport med motorvogn uten løyve. Men nå nøyer ikke politiet seg lenger med å klippe skilter og bøtelegge – de inndrar også sjåførenes førerkort.  I en e-post til sine norske sjåfører som Filter Nyheter har fått tilgang til, skrev Uber forrige tirsdag at de «er blitt gjort oppmerksomme på enkelte tilfeller der politiet har beslaglagt partnersjåførers førerkort».  

Kan også ta pengene

Påtaleavsnittet ved Seksjon for Trafikk- og sjøtjeneste i Oslo bekrefter at sjåfører som driver «persontransport uten drosjeløyve ved å motta oppdrag gjennom internett», har mistet førerkortet.

– Den som driver persontransport mot betaling uten løyve kan ilegges forelegg for dette, og risikerer at førerkortet inndras og at det nedlegges bruksforbud på bil. Det gjelder også i tilfeller der oppdragene er formidlet ved hjelp av internett og applikasjon, sier politiinspektør Ole Rasmus Knudsen til Filter nyheter.

Mens passasjerene fortsatt reiser trygt– de ble fredet av Oslo-politiet i januar – bekrefter Knudsen også at dem som driver persontransport mot vederlag også vil risikere at vederlagene blir inndratt som straffbart utbytte.

Selv mener Uber at førerkortbeslagene kun dreier seg om unntaksvise tilfeller.

«Det dreier seg om en håndfull tilfeller. I de aller fleste sakene har ikke midlert...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.