Langrennsfritt nyhetsbrev i dag.

Det ligger an til multilaterale samtaler om Syria med både USA og Russland tilstede i Sveits på lørdag, François Hollande skal ha uttalt at Frankrike har et problem med Islam og at det kommer for mange innvandrere til landet, og dødsstraff er tilbake i Europa.

Ellers:

Granskning av millionavtale
Børge Brende beordrer granskning av en av tildelingene omtalt i VGs avsløringer rundt Utenriksdepartementets tilskuddsavtaler med konsulentselskapet International Law and Policy Institute AS (ILPI), der de ansatte tidligere har jobbet i UD og tar ut millionutbytte. Det skjer etter at en artikkel i går avdekket at UD brukte to virkedager på beslutningen om å gi 24 millioner kroner til ILPI i forbindelse med et prosjekt om kjernevåpen, seks uker før den offisielle søknadsfristen gikk ut. Brende opplyser at det er første gang han ber Sentral kontrollenhet i departementet starte granskning av en sak. – Det er ikke hverdagskost (…) Dette er en sak vi tar svært alvorlig, sier utenriksministeren til VG.

Helter og trerrorister
«Tre menn i Leipzig er de første syriske heltene i Tyskland. Det var noe landet virkelig trengte. (…) De har vist hvor feil det er å kaste mistanke på alle flyktninger, utlendinger eller muslimer. Deres handlinger har distansert dem mer fra vold og terrorisme mer enn noen fredsmarsj eller tale», skriver kommentator Fabian von der Mark i Deutsche Welle, etter at terrormistenkte Jaber Albakr mandag ble overmannet av tre andre flyktninger. Arrestasjonen ledet til ny debatt rundt hvor grundig Tysklands sikkerhetssjekk av nyankomne asylsøkere er. Albakr, som skal ha planlagt et bombeangrep mot en tysk flyplass, tok i går livet sitt på cella til tross for at han var under ekstra overvåkning nettopp med tanke på selvmordsfare.

Bakbenkerne er budsjettvinnere
Dagens Næringsliv lister opp dagens Frp-statsråder og andre partistjerner som ikke vil bli å finne på Stortinget om det i høst skulle bli regjeringskrise som ender med at partiet er ute av departementskontorene. «En regjeringskrise i høst vil resultere i at Siv Jensen og Frp blir sittende nesten ribbet tilbake på Stortinget», skriver avisa, som viser til at både Per Sandberg, Ketil Solvik-Olsen, Tord Lien og Harald Tom Nesvik i så fall er borte, mens nestlederkandidatene Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale prøver å bli innvalgt fra Møre og Romsdal (der Frank Sve er nominert foran begge to) neste høst.

Grab them
Donald Trump, som har sørget for at valgkampinnspurten handler om alt annet enn politikk, truer selvsagt med å saksøke alle mediene som i dag skriver om nye anklager om overgrep eller sextrakassering.  New York Times har intervjuet to navngitte kvinner som forteller om henholdsvis overgrep i form av beføling ombord i et fly på 1980-tallet og om et svært ubehagelig kyss på munnen i 2005. («You are a disgusting human being», sa en ropende Trump til NY Times-reporteren som konfronterte ham i går).

Det kommer i tillegg til at en journalist i magasinet People hevder at Trump dyttet henne opp mot veggen og tungekysset henne høyst uønsket i forbindelse med et intervju i 2005, og en fjerde episode der en navngitt kvinne skal ha blitt kløpet i rumpa på Trumps Florida-eiendom i 2003. Samtidig dukket det i natt opp en video fra 1992 der Trump kommenterer ei jente (10) i Trump Tower med at han kommer til å date henne om ti år. Innenfor samme døgn kom intervjuene med to tidligere Miss USA-deltagere om hvordan Trump i 2001 skal ha kommet inn i garderoben mens jentene var nakne. Skandalene overskygger i morges at Trump i går uttalte at IS vil ta over USA hvis Hillary blir president. Det er ennå 25 dager til valget.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter


Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 3.0)