Filter avslører: Norske venstreekstremister knyttes til ni angrep på kort tid

En person blir pågrepet i forbindelse med en voldshendelse i forbindelse med en SIAN-demonstrasjon i Oslo sentrum.

I 2018 har personer i venstreekstreme nettverk i Norge stått bak en rekke voldsangrep som kunne endt med at meningsmotstandere ble alvorlig skadet. I tillegg til nynazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen», har både SIAN («Stopp islamiseringen av Norge») og den høyreradikale gruppen Alliansen nylig vært utpekt som mål av personer som mener det er legitimt å bruke vold mot disse grupperingene. Flere av hendelsene har fram til i dag ikke vært i offentlig kjent. Nå bekrefter oslopolitiet for første gang den voldelige utviklingen. – Vi følger selvsagt nøye med på utviklingen innen alle miljøer vi mener utgjør en risiko for ordensforstyrrelser eller har voldspotensial. I år har vi sett en negativ utvikling når det gjelder slike hendelser. I de konkrete sakene vi kjenner, mistenker vi at dette er begått av personer som kan sies å være «venstreekstreme». I forbindelse med arrangementer har politiet imidlertid flere ganger i år forhindret fysiske angrep på meningsmotstandere, sier politiinspektør Janne Stømner, som er sjef ved Oslo politidistrikts enhet for forebygging.

Det er i dag to kjente venstreekstreme nettverk i Norge – kommunistgruppen «Tjen Folket», og personene som tyr til vold og skadeverk under navnet Antifascistisk Aksjon (også kjent som «Antifa» eller «AFA»). Begge grupperingene er små, men uttalt voldelige.

Tjen Folket har de siste månedene framstått som mer villige til å bruke vold en tidligere, ifølge Filter Nyheters kilder. Denne linjen skal ha blitt satt på spissen gjennom et internt oppgjør som på sensommeren endte med at den tidligere ledelsen ble utstøtt av den allerede marginale organisasjonen.

Blitz-miljøet, som mange i Antifa-nettverket knyttes til, skal ha tatt eksplisitt avstand fra Tjen Folket, og lite tyder på at de to kretsene...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.