Nyhetsbrev fredag 5. oktober: Kavanaugh mot godkjenning + profiler på fredsprisvinnerne

Ingenting tyder i ettermiddag på at noen av republikanerne vil stanse utnevnelsen av Brett Kavanaugh som høyesterettsdommer i USA, og den endelige godkjenningen kan skje i senatet allerede i morra.

Hvis du ikke kjente til fredsprisvinnerne fra før: Her er en profil på Denis Mukwege, her er et lengre VG-intervju med Nadia Murad,  her er et dypdykk i IS’ sexslaveri hos New York Times.

Ellers:

MYSTISK CHIP OGSÅ I NORGE: Forsvarsdepartementet er blant kundene som i Norge har kjøpt utstyr fra selskapet Supermicro, som uvitende kan ha distribuert maskinvare med en ørliten spionchip installert av kinesiske myndigheter. (Det er ennå uklart om Bloombergs påstand om at Amazon og Apple er rammet av den antatte hackingoperasjonen, er presist). – Forsvarsdepartementet har kjøpt produkter fra Super Micro Inc i testformål. Produktene har ikke vært tilkoblet våre IKT-systemer og vil heller ikke bli benyttet i fremtiden, skriver kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble til VG.

ALARMKLOKKER OG LEKK HYTTETAK: Finansminister Siv Jensen vedgår at det kan medføre habilitetsfloker at hun har inngått en billig tiårskontrakt med Johan H. Andresen for leie av en hytte på Grimsøya i Oslofjorden. – Nå som jeg leier av han, så vil mine alarmklokker ringe med en gang, dersom det kommer opp saker som angår ham, sier Jensen til E24 om Andresen, som i tillegg til å være en av landets rikeste menn er leder av Oljefondets etikkråd. (Som er underlagt Norges bank). Jensen poengterer også at hun har pusset opp hytta, blant annet tetting av hull i taket. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte det avisa mener er en leie langt under markedspris(Avisa har fått velbegrunnet kritikk for at anslaget om millionrabatt ser ut til å være urimelig høyt).

RUSTENDE STØTTE: Har du sett militære kjøretøy rulle forbi huset i det siste? I så fall er det, forhåpentligvis, fordi gigantøvelsen «Trident Juncture» starter nå. Øvelsen skal sikre at alle relevante organisasjoner og etater vet hva de skal gjøre i en krise. Noe som ikke ruller særlig godt er militærutstyret amerikanerne har utstasjonert hos oss i tilfelle russarane kjem. Det er fare for at en del kjøretøy og våpen faktisk hadde stått helt bom fast, advarer det amerikanske forsvaret i en fersk rapport. Høy luftfuktighet og mangelfullt vedlikehold er årsaken. Mer i Teknisk Ukeblad. (Amerikanerne skylder ikke på oss).

DYRT OG BÆREKRAFTIG? Pressekorpset stimlet rund Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg da det la frem ny politikk for asyl og innvandring i september. Denne uka, da integreringsdelen kom, hadde KrFs veivalg stukket av med mesteparten av oppmerksomheten. Vi har plukket opp tråden, og spurt Ap om hva som er logikken i å stramme inn på innvandringen for å sikre «bærekraften» (les: ikke tømme velferdskassa), samtidig som partiet vil ta inn flere av de flyktningene som er tyngst og dyrest å integrere.
Vi har også intervjuet utvalgsmedlem om Sylo Taraku om hva som skiller Aps nye tiltakspakke for «utsatte områder» fra Danmarks «ghetto»-politikk. – Å male noen vegger og lage finere t-banestasjoner er «too little, too late», sier han. Les artikkelen her.

TRAPPER OPP ORDKRIG: Talsperson for russisk UD, Maria Zakharova, kalte i går arrestasjonen og spionsiktelsen mot Mikhail Botsjkarev (51) for «utpressing» i et forsøk på å få løslatt norske Frode Berg fra fengsel i Russland. Oslo tingrett ga i går PST medhold i to nye uker med varetekt for Botsjkarev, mens forsvarerne hans mener mistankegrunnalget i realiteten har blitt svekket siden forrige fengsling.

JEG BYR FIRE KIRKEDEPARTEMENTER: Jeg glemte denne tidligere i uka, men kommer ikke helt over at Abid Raja like greit tilbød Krf tre statsrådposter  via Dagbladet (uten at det skal gå på bekostning av Venstres statsråder, vel å merke). Forøvrig har VG sjekket hva 48 KrF-velgere mener om Ap-samarbeid– eller «sjokkmåling», som avisa kaller det.