Ap vil ha flere av de dyreste flyktningene: — Det går ikke helt opp

Ceylanpinar flyktningleir i sørøstre Tyrkia huser syriske flyktninger.
Hvordan få flyktninger i jobb, som de attpåtil klarer å beholde? Det er spørsmålet politikere, uavhengig av parti, baler med. I 2017 brukte regjeringen rundt 17 milliarder kroner på bosetting og integrering i kommunene. Ifølge en rapport fra Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning er dette resultatet av de siste års integreringspolitikk:
  • I snitt er 3 av 5 flyktninger i jobb eller utdanning ett år etter programmet.
  • 2 av 5 menn som startet på programmet i 2007 var i heltidsjobb fem år seinere. For kvinnene gjaldt det knappe 1 av 5.
  • Kun 20 prosent av flyktningene med lavest utdanning klarte norskprøven på mellomnivå etter fire år.

Kostbar løsning

Denne uken la Aps migrasjonsutvalg frem sitt forslag til hvordan flyktningene skal komme seg ut i jobb. LOs representant i utvalget, Turid Tinnlund, er fornøyd med at fagforeningens linje om å utdanne flyktningene til for eksempel fagbrev, fikk fullt gjennomslag. Ap kaller det «kompetansesporet». — Det har vært LOs store mantra her. Vi ser flere land i Europa som har valgt lavlønnssporet (enkle, dårlig betalte jobber som ikke krever kompetanse, journ.anm). Det har ikke vi ønsket, og det har heldigvis heller ikke partene i Norge ønsket, å gå den veien videre. Dette er i tråd med Fafo-forskernes anbefaling om å gi flyktningene formell kompetanse, blant annet med å starte på en utdanning allerede i introkurset, selv om de kan lite norsk. Det er bare en hake: Det er fryktelig dyrt. — Det er vanskelig å se for seg at det skal bli normalen, sa integreringsforsker ved OsloMet, Kristian Rose Tronstad, til forskning.no. LO mener flyktningene trenger det grunnlaget for å beholde jobben i omstillinger i framtida. ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.