Mistet oversikten? Her er utviklingen fredag 13. mars

Finansminister Jan Tore Sanner (H). Foto SMK, Eirin Larsen.

Første dag med Norge i dvalemodus har vært alt annet enn rolig. Den har bestått av hektisk aktivitet blant bedrifter, i byråkratiet, og i hus og hjem til folk som skal få på plass hjemmekontor og hjemmeskolering med småbarn på armen og nye føringer plingende inn på telefon og e-post. Her får du oversikt:

6,5 milliarders redningspakke for næringslivet

Regjeringen la fredag 13. mars frem de første tiltakene for nærings- og arbeidslivet i Norge. Det gikk kun kort tid før beskjeden fra opposisjonen kom: Forslaget får ikke flertall i Stortinget (les mer om det lengre ned). Finansminister Jan Tore Sanner (H) sa at regjeringen ikke har regnet på hva nedstengningen av Norge vil koste den norske staten og Norges økonomi. Regjeringen deler de økonomiske tiltakene inn i tre faser: «Fase 1»: Strakstiltak Disse trer i kraft nå, og er ifølge Sanner til for å unngå «unødige konkurser og oppsigelser» for bedrifter som er akutt rammet av virusutbruddet. Det er følgende:
  • Permittering: Arbeidsgiveres plikt til å lønne ansatte ved permittering reduseres fra 15 til 2 dager. For arbeidstakere blir det ingen ventedager før dagpenger utbetales for de som permitteres. Permitterte kan jobbe 60 prosent, og fortsatt få dagpenger.
  • Skatteregler: Bedrifter som har gått med overskudd de to siste årene, kan føre dette over på årets budsjett for å «dekke inn» underskudd som kommer nå. Det gjelder underskudd inntil 30 millioner kroner. Bedrifter som går med underskudd, skal også kunne få ett års utsettelse av betaling av formuesskatt.
  • Lån til bedrifter: På grunn av sin nære kontakt med banker, og lokalkontor over hele landet, vurderer regjeringen at Innovasjon Norge er godt egnet som et sted bedrifter som sliter med likviditeten, kan henvende seg for å søke lån.
  • Beordrete pen...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.