DE KRITISKE DØGNENE: Taiwan vs Norge – Slik får Kinas naboland det til

Utviklingen av koronasmittede i Taiwan og Norge fram til 13. mars. Kilde: Johns Hopkins CSSE. Grafikk: Kartoteket.

Øya Taiwan ligger rett utenfor Kina. Årlig strømmer det nærmere 3 millioner kinesere til og fra den demokratiske øystaten, den 19. største økonomien i verden. Da koronaviruset brøt ut i Wuhan i desember, lå alt til rette for at Taiwan skulle bli hardt rammet. Det skjedde ikke. Sjekk forskjellen på utviklingskurven i Taiwan sammenliknet med Norge - et land med langt flere reisende fra Kina, enn det vi har fra Italia og Østerrike i løpet av et år:

  Hvordan får Taiwan det til? Svaret er rask og kontant reaksjon og restriksjon overfor innreise fra smitte-steder, samt brutale sanksjoner mot spredning av desinformasjon, og sist men ikke minst - beredskap og effektiv distribusjon av personlig smittevernutstyr (Taiwan er et moderne land. Næringslivet i Taiwan kjennetegnes særlig av høyteknologisk industri, som IT og elektronikk. Taiwan har blant verdens beste offentlige skole- og helsevesen). USAs største legeforening, American Medical Association (AMA), har gjennomgått taiwanske myndigheters fremgangsmåte dag for dag, frem til 24. februar.

Januar - umiddelbar sjekk av flyreisende og distribusjon av personlig smittevern

31. desember: Samme dag som Kina varslet Verdens Helseorganisasjon (WHO) om oppdagelse av et nytt og fremmed virus, iverksatte Taiwans helsemyndigheter umiddelbart kontroll av flypassasjerer som ankom landet fra Wuhan, den kinesiske byen hvor utbruddet startet. Personell gikk o...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.