Terrorforsker mener Norge bør nekte Breivik-beundrer innreise før konferanse i Oslo

Thomas Hegghammer (t.h.) mener den amerikanske antisemitten Greg Johnson bør nektes innreise til Norge.

Lørdag 2. november planlegger det antisemittiske og raseideologiske nettverket Scandza Forum en ny konferanse på hemmelig sted i Oslo. Flere av foredragsholderne er kjent for å betrakte jøder som fiender og fremme rasistiske konspirasjonsteorier. Blant dem er amerikaneren Greg Johnson. Filter Nyheter satte torsdag søkelyset på at Johnson, under rettssaken mot 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik i 2012, skrev en artikkel om sin nyvunne «respekt» for massedrapsmannen, som han hevdet hadde «agert ut fra lojalitet til sitt folk».

«Han har framstått på en verdig måte og har kommet med et kraftfullt, intelligent og velargumentert forsvar av sitt syn og handlinger», skrev Johnson i artikkelen. Han refererte til terroren som «nødvendig», og gikk langt i retning av å beskrive drap på Arbeiderpartiets politikere som legitimt virkemiddel for å bekjempe «ikke-hvit innvandring». Nå mener terrorekspert og seniorforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Thomas Hegghammer, at Norge bør vurdere muligheten for å nekte Johnson innreise før den planlagte konferansen på lørdag - blant annet med bakgrunn i uttalelsene ovenfor. – Vi skal selvfølgelig ikke la det gå inflasjon i denne type beslutninger eller opptre som meningspoliti. Men samtidig tenker jeg at det må gå en grense et sted. En indikator i dette tilfellet er at den eneste nynazistiske organisasjonen i Norge, «Den nordiske motstandsbevegelsen», annon...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.