Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) vil ikke legge igjen «en eneste krone» i noen av den svenske møbelkjeden Ikeas varehus før jul.

Det melder han på Facebook.

Møbelkjeden «har en politikk på å fase ut jul, engler, Jesus og Christmas», hevder en nordmann på Twitter. Det som skjer er «veldig respektløst overfor norsk tradisjoner og ikke minst alle religiøse i hele den vestlige verden», hevder en annen. Ja, det skjer «in order not to offend the invaders», lyder det fra ytterligere en norsk Twitter-konto.

Det er «vanskelig ikke å tolke svenske Ikea til at konsernet vil hjelpe til med å få fortgang i utraderingen av tradisjoner og det som er kjent og kjært», konstaterer den statsstøttede «tenketanken» Human Rights Service i gårsdagens mest delte sak i sosiale medier i Norge.

Det er også vanskelig ikke å tolke det som om forsøket på å etablere frykten for krigen mot jula er kommet til Norge. For hva er det Ikea har gjort?

Jo – kalt en produktserie med pyntegjenstander for «Vinterfest».

Begynte i dansk Facebook-Høyre

At møbelgigantens markedføringsmateriell ellers er full av henvisninger til jul på tampen av oktober måned, hindrer ikke enkelte fra å tolke «Vinterfest»-serien som om jula i det stille er blitt bannlyst.

Slik kopierer de en av den populistiske høyresidens favorittøvelser i USA: Å skape et inntrykk av at meningsmotstanderne prøver å ødelegge selveste julehøytiden.

Den aktuelle runden startet imidlertid utenfor Norges grenser. Allerede søndag var en tidligere politisk rådgiver for det konservative, danske partiet Venstre ute på Facebook med bilder fra en Ikea-utstilling og påstanden om at Ikea «tar avstand» fra begrepet jul.

Ifølge avisa Berlingske fikk han svar i kommentarfeltet fra fra folketingsrepresentant Mads Fuglede, som meldte (neppe uten et skjelmsk glimt i øyet) at han nå hadde det perfekte påskuddet for å nekte å bli med kona på julehandel på Ikea: «De kaller jul for vinterfest, så nå kan vi aldri sette våre ben der igjen».

Kommentaren ser ut til å være slettet i ettertid. Men mandag morgen var Peter Skaarup, representant på Folketinget for nasjonalkonservative og høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, mer enn klar for å ta det hele ett skritt videre og antyde at når man kaller en serie pyntegjenstander for «vinterfest» bunner det i en frykt for å krenke noen:

«Mens dansker flest gleder seg til å feire tradisjonell, dansk jul, er Ikea i gang med å pynte til ‘vinterfest’. Jeg er glad i Sverige og svenskene, men den politiske korrektheten som kommer fra vårt naboland begynner å bli litt anstrengende», skrev den danske parlamentarikeren.

«Hvem er man redd for å tråkke på tærne»

Skaarups partifelle og tidligere Folketing-kollega Marlene Harpsøe ga også sine følgere inntrykk av at julebegrepet var borte fra svenske møbelbutikker: «Jul er blitt til til ‘vinterfest’ hos Ikea. Herregud, hva er det som skjer. Hvorfor skal vi kalle jul for noe annet. Hvem er det man er så redd for å tråkke på tærne», meldte hun.

Tirsdag måtte dermed en kommunikasjonsansvarlig for Ikea i Danmark rykke ut med det som må være en het kandidat til årets mest bisarre tilbakevisning:

«Vi kan kategorisk avvise at vi er i ferd med å sløyfe julen» sa han til Berlingske og viste til at varehusene blant annet tilbyr kundene julebuffet og at produktserien som er kalt «Vinterfest» er ment å skulle ha et liv i hyllene også en stund ut på nyåret. Det samme sier Ikea i Norge til Faktisk.

«Det er absurd at vi blir klandret for å gi en sesongkolleksjon et navn som favner bredere enn bare jul. Det blir som om vi skulle kalt sommerkolleksjonen for ‘sankthansfest’», sier den danske Ikea-representanten og legger til at Ikea er helt uinteressert i å delta i den politiske debatten de er trukket inn i.

Forklaringen imponerte ikke Skaarup i Dansk Folkeparti.

– Jeg må innrømme at jeg har vanskelig for å kjøpe begrunnelsen, sa han til Danmarks Radio, som legger til at Ikea i Danmark for 18 år siden kuttet ut den tradisjonelle julefrokosten til de ansatte «som ledd i firmaets nye multikulturelle virksomhetspolitikk».

Mener Ikea ikke gleder seg til tradisjonell jul

Forklaringen fra Ikea hindret heller ikke Per-Willy Amundsen her i Norge å legge ut sin Facebook-oppdatering samme dag, med påstanden om at Ikea ikke gleder seg til å feire «en tradisjonell norsk jul».

Han har foreløpig ikke besvart Filter Nyheters henvendelse i denne saken.

Påstanden var imidlertid fjern nok til at hans etterfølger i justisministerstolen, Jøran Kallmyr (Frp), spøkte med at det så ut som om nettstedet Resett var hacket da de lagde en nyhetssak av det.

Mener juletradisjoner ikke har noen plass i venstresidens «nye USA»

Med mulig unntak for årvisse oppbluss av debatten rundt skolegudstjenester i juletida har norsk offentlighet ellers vært forskånet for den amerikanske «war on christmas».

I USA har ideen om at venstrevridde, liberale, progressive, globalistiske og/eller seksuelt frigjorte anywheres har noe imot den tradisjonstunge, familieorienterte høytiden, åpenbart vært egnet for å mobilisere såvel tv-seere som some-følgere og stemmegivere i et visst politisk segment.

Der har også begrepet «christmas» – kristusmesse – en kristen konnotasjon som kulturkrigerne er frarøvet her i Skandinavia, hvor vi bruker begrepet jul, med røtter i førkristen tid.

I USA finnes det eksempler på at konservative grupper har drevet kampanjer for mer julepynt i det offentlige rom og publisert «svartelister» over bedrifter de mener ikke markerer jula hardt nok. Et eksempel er Starbucks, som i 2015 valgte bort reinsdyr og klassiske juleornamenter på sine kaffekopper i vinterhalvåret, og fikk en viss presidentkandidat til å foreslå boikott.

Donald Trump har ellers spilt flittig på frykten for at noen skal ta fra folk juletradisjonene, og et år etter at han ble president påsto han i en tale at han hadde «brakt jula tilbake, større og bedre enn noensinne».

En TV-reklame for Trump i 2017 inkluderte et lite barn som sa «takk, president Trump, for at vi får lov til å si god jul igjen»:

Stammer fra 2006-bok

Selve «war on Christmas»-begrepet stammer ifølge New York Times fra en bok som kom ti år tidligere, skrevet av en programleder i en av USAs høyreorienterte radiokanaler, og med undertittelen How the Liberal Plot to Ban the Sacred Christian Holiday Is Worse Than You Thought.

(Etter at denne saken ble publisert gjorde en leser oss oppmerksom på at fenomenet kan spores lenger tilbake enn som så. Krigen-mot-jula-myter oppsto blant annet i Birmingham i 1997, etter at byen oppkalte en tre måneder lang reklamekampanje for såvel halloween som ramadan, hannukah, jul og nyttårsfeiring for «Winterval». The Telegraph skrev en sak om disse mytene i 2010, der det også vises til at liknende konspirasjonsteorier ble fremmet i USA på 50-tallet.)

Ideen ble plukket opp av Fox News-programleder Bill O’Reilly som hamret løs på temaet hver vinter i årene som kom. Han hevdet blant annet at venstresiden «ønsker et nytt USA, der juletradisjoner ikke har noen plass».

Selv om det neppe finnes noe organisert angrep på juletradisjonene, slik blant annet O’Reilly liker å gi inntrykk av, er det nok mer kontroversielt å bruke kristne symboler i utsmykningen av offentlige bygninger i USA enn det er i Norge, som hadde statskirke fram til 2012.

Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) har blant annet gått til søksmål for å stanse bruken av kristne kors i juledekorasjoner i offentlige bygninger. Organisasjonen viser til at det strider mot amerikansk grunnlov at myndighetene skal fremme en religiøs doktrine fremfor en annen.

Daniel Mach, leder for ACLUs innsats for religionsfrihet, sa til New York Times i 2016 at han ellers ikke var overvettes bekymret for at julefeiringen skulle dø ut i USA.


  • OPPDATERING: Denne saken ble oppdatert 4. november med informasjon om «krigen-mot-jula»-myter som kan spores lenger tilbake enn 2006.