Mahsa (27) forteller fra innsiden av hijab-opprøret: – For hver dag som går, dreper de flere og flere

Iranske kvinner brenner hijaben i Rasht i midten av november 2022. Bildene er tatt av en av Mashas bekjente og har sirkulert i sosiale medier.

Tåregass. Batongslag. Skudd.

De siste to månedene har Mahsa A. (27) sett på flere av hennes nærmeste venner bli banket opp av politiet i Iran. Selv tilbragte hun fem døgn på sykehus etter tåregassforgiftning under en demonstrasjon i oktober. En venninne måtte kjøre henne til et sykehus fire timer unna, fordi legene i landet ikke gis lov til å hjelpe demonstrantene.

I likhet med flere andre kvinner i Iran nekter hun nå å ta på seg den lovpålagte hijaben – til tross for den høye risikoen for straff. Ingenting har vært som normalt etter at Mahsa (Jina) Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt den 16. september.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.