Mahsa (27) forteller fra innsiden av hijab-opprøret: – For hver dag som går, dreper de flere og flere

Iranske kvinner brenner hijaben i Rasht i midten av november 2022. Bildene er tatt av en av Mashas bekjente og har sirkulert i sosiale medier.

Tåregass. Batongslag. Skudd.

De siste to månedene har Mahsa A. (27) sett på flere av sine nærmeste venner bli banket opp av politiet i Iran. Selv tilbragte hun fem døgn på sykehus etter tåregassforgiftning under en demonstrasjon i oktober. En venninne måtte kjøre henne til et sykehus fire timer unna, fordi legene i landet ikke gis lov til å hjelpe demonstrantene.

I likhet med flere andre kvinner i Iran nekter hun nå å ta på seg den lovpålagte hijaben – til tross for den høye risikoen for straff. Ingenting har vært som normalt etter at Mahsa (Jina) Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt den 16. september.

22-åringen ble fraktet til sykehus i koma, med brudd og blødninger i hodet. Demonstrantene, og hennes egen familie, mener politiet torturerte og drepte henne fordi hijaben ikke dekket til håret hennes godt nok.

Og det stoppet ikke der:

– Etter dette drepte de Hadis Najafi, som var 22 år, med seks skudd. Myndighetene truet familien hennes hvis de sa noe. De ville ikke gi Hadis' døde kropp til dem. Etter dette var det Nika Shakarami. Hun var bare 16 år. Kroppen hennes ble funnet full av skader, voldtekt og med et ødelagt ansikt, forklarer Mahsa (27) til Filter Nyheter.

Minst 348 mennesker er så langt drept i Iran siden dem...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.