Sju landslag presset til å droppe regnbue-markering i Qatar

En utskjelt tale fra Fifa-presidenten, en pressesjef som sto fram som homofil og sju landslag som har fått avslag på å spille med regnbue-kapteinsbind. Her er noen av helgas Qatar-nyheter:

*** «I dag føler jeg meg homofil. I dag føler jeg meg som en person med funksjonsnedsettelser. Jeg føler meg [som en] migrantarbeider». Det sa Fifa-president Gianni Infantino i en 57 minutters lang, svært oppsiktsvekkende monolog for å forsvare VM dagen før åpningskampen – før han understreket at han selvfølgelig ikke er noe av dette og fortsatte: «Men jeg føler meg som det, fordi jeg vet hva det betyr å bli mobbet, som en utlending i et ukjent land. Jeg ble mobbet – fordi jeg hadde rødt hår og fregner, og jeg var også italiensk – så bare se det for dere». I talen hevdet Fifa-presidenten at vestlige land ikke er i noen som helst posisjon til å kritisere Qatar dersom man ser på Europas historie. 

*** Etter Infantinos tale var ferdig, brøt Fifas pressesjef Bryan Swanson inn og sto fram som homofil – i et forsøk på å forsvare Fifa-toppen: «Vi har fått forsikringer om at alle er velkomne hit. Bare fordi Infantino ikke er homofil, betyr det ikke at han ikke bryr seg. Han bryr seg. Dere ser den offentlige siden. Jeg ser den private», sa Swanson.  

*** Norges fotballpresident Lise Klaveness var blant dem som reagerte sterkt på hvordan Fifa-toppen benytter sitt tillitsmandat når han nærmest refser dem som sier fra om brudd på menneskerettigheter. «Han er valgt på at det er noen universelle verdier som gjelder i bunn. Selv om de er vanskelige å etterleve, så må han begynne der. Men han begynner med å nærmest korrigere og refse dem som har vært opptatt av det. Det mener jeg ikke er noen rimelig bruk av hans tillitsmandat», sa Klaveness til VG.

*** Den tidligere fotballstjerna David Beckham har angivelig fått 1,7 milliarder norske kroner (150 millioner pund) for å være Qatar-VMs frontfigur de siste ti årene. Til tross for krass kritikk fra menneskerettsorganisasjoner, nektet han i helga å svare på spørsmål om avtalen. 

*** En av Fox Sport sine hovedsponsorer for VM 2022, er nettopp Qatar Airways. Ifølge Washington Post betyr dette i praksis at kanalens dekning av mesterskapet blir kontrollert av qatarske myndigheter, noe kanalen selv nekter for. Anonyme kilder forteller WP at Fox Sports sine planer om å sende 150 medarbeidere ned til Qatar, endret seg etter at denne sponsoravtalen ble inngått. Nå planlegger Fox Sports hovedsakelig fjernproduksjon og å sende minimalt med ansatte for å dekke mesterskapet. *** Qatar tapte – som første VM-vertsnasjon noensinne – 0-2 i åpningskampen mot Ecuador. På forhånd var det trafikkproblemer på den ene veien som førte til stadionanlegget, og tilskuerbenken tømte seg underveis i kampen. (Etter at Qatar fikk kritikk for å bruke utenlandske spillere på håndballandslaget sitt, har Qatar utviklet et omfattende og enormt ressurskrevende «talentprogram» på Aspire Akademiet med mål å dyrke fram lokale helter. Programmet, som startet opp i 2005, har blant annet hentet kompetanse fra Barcelona FC. Kritikerne mener Aspire også hentet svært unge talenter fra utlandet og holdt dem i Qatar i minst fem år, slik at de kunne kvalifisere seg som landslagsspillere på sikt. I 2016 skal Qatar ha ønsket å prioritere talenter i hjemlandet til fordel for utenlandske). 

*** Sju VM-nasjoner (England, Nederland, Danmark, Wales, Belgia, Tyskland og Sveits) hadde opprinnelig planlagt å bruke regnbuefargede «OneLove»-kapteinsbind under VM.snur de etter avslag og trussel om sportslig straff fra Fifa. 


  • Nå får du Filter Nyheters spesialmagasin om sportsvasking og den mørke siden av Qatar-VM på kjøpet når du kjøper et årsabonnement. Klikk her for å bestille! 

CORONA-DØDSFALL I KINA: Kraftig økende covid-smitte flere steder i landet og de første dødsfallene tilskrevet sykdommen siden i mai, setter Kinas forsøksvis mer spissede smitteverntiltak og null-covid-policy på prøve, mens investorer frykter nye nedstengninger og sender børskurser og oljepriser ned. I de mest folksomme delene av storbyen Guangzhou må restauranter, nattklubber og andre underholdningstilbud nå holde stengt, mens alle tilreisende til hovedstaden Beijing må teste negativt tre dager på rad før de får bevege seg fritt. Igjen må skoleelever motta undervisningen online, og gatene er merkbart stillere, rapporterer Reuters


GIGANT-KRASJEN I KRYPTO: Den konkursrammede kryptovalutabørsen FTX skylder rundt én million usikrede kreditorer til sammen 3,1 milliarder dollar, viser tall bostyret har innrapportert, ifølge Bloomberg. De to største risikerer å tape innskudd på over 200 millioner hver (det er i henhold til amerikansk lovgivning ikke offentliggjort hvem kreditorene er). Et kobbel advokater har nå full hyre med å rydde opp i det som beskrives som et stort og uoversiktlig nettverk av selskaper med til dels mangelfull dokumentasjon – særlig har valutabørsens tette forhold til den 30 år gamle grunnleggeren Sam Fried-Bankmans investeringsselskap Alameda, og praksisen med å ikke slippe eksterne investorer inn i styret, vakt mistanke om urent trav. «Aldri i mitt liv har jeg sett en så komplett mangel på bedriftskontroll og fravær av pålitelig finansiell informasjon», sier en konkursekspert som jobber med saken, ifølge The Guardian. Og han har tidligere jobbet med opprydningen etter svindelforetaket Enron for tjue år siden.

FTX var verdens nest største i sitt slag inntil rykter om insolvens utløste et skred av uttak som raskt fikk selskapet til å kollapse for to uker siden. Siden har det blitt kjent at selskapet ble drevet av en intern klikk som både bodde, arbeidet og til dels lå med hverandre i et kombinert hovedkvarter og luksusresidens på Bahamas. 


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.