Kommuner inngikk avtaler med konkursrytter om smittevernutstyr

  • En av de omtalte i denne artikkelen har kommet med tilsvar etter første publisering. Se nederst.
I begynnelsen av mars slo norske myndigheter alarm: I et brev til alle fylkesmenn, varslet Helsedirektoratet om en «truende mangelsituasjon» for smittevernutstyr over hele landet. Epidemien kunne utvikle seg til katastrofe – og helsearbeidere trengte munnbind, frakker og visirer. Helseminister Bent Høie (H) ba norsk næringsliv om hjelp til å skaffe eller produsere nødvendig utstyr. Henvendelsene lot ikke vente på seg. Filter Nyheter har fått innsyn i en stor mengde e-poster til offentlige instanser fra ulike privatpersoner eller selskaper som ønsker å hjelpe, hevder de kan tilby smittevernutstyr eller oppgir å ha kontakter i Asia som kan sikre tilførsel. Også norske kommuner er blitt «pepret» med tilbud om smittevernutstyr, slik en lokal innkjøpssjef beskriver det overfor Filter Nyheter. I kommunene forteller flere om en utfordrende og til dels kaotisk situasjon hvor det har vært nødvendig å handle raskt, men samtidig sikre at produktene holder riktig kvalitet og at tilbyderne er seriøse aktører. Mandag denne uken kansellerte lille Bømlo kommune en ordre på 4000 munnbind med umiddelbar virkning. Avtalen om kjøpet ble inngått for over to måneder siden. Til tross for et tyvetalls e-poster med nye forsikringer fra tilbyderen, varsler om nye leveringsdatoer og endringer av leverandører, kontaktpersoner og produsenter, har varene aldri dukket opp. Bak avtalen sto konkursgjengangeren May Martinsen (41), som under koronaepidemien i Norge har øynet nye forretningsmuligheter. Hennes virksomhet er betegnende for det kaoset som oppsto i norske kommuner da mangelen på smittevernutstyr var prekær.
  • Har du tips om kjøp og salg av smittevernutstyr? Ta kontakt med Filter Nyheters journalist Jonas Skybakmoen (gjerne via Signal)...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.