FASCISME MED BIBELEN I HÅND: Fredelige demonstranter ved Det hvite hus som ropte slagord mot politivold ble i går kveld fjernet av soldater og politi med tåregassgranater for at Donald Trump skulle spasere til en kirke og lage propagandafilm med en bibel. Han hadde like før erklært seg som «lov og orden-presidenten» i en dypt urovekkende tale til nasjonen, der han sa at han vil beordre USAs militære styrker til å «raskt løse problemet» med opptøyer om ikke landets guvernører selv får Nasjonalgarden til å «dominere gatene». Trump hevdet i talen å være en «alliert av fredelige demonstranter» samtidig som politiet aksjonerte mot den ikke-voldelige folkemengden på utsiden, 25 minutter før et varslet portforbud skulle tre i kraft. Noe av bakgrunnen for det åpenlyse maktmisbruket var at Trump var frustrert over å framstå som svak etter at Secret Service fredag kveld sendte ham i bunkeren i kjelleren av Det hvite hus da aggressive demonstranter nærmet seg.
Da Trump i går poserte på bilder med Bibelen i hendene, ble han raskt fordømt av bispedømmet overordnet den aktuelle kirken, der prester skal ha vært blant dem som måtte flykte fra tåregass. «Presidenten brukte akkurat en bibel og en av våre kirker, uten tillatelse, som kulisse for et budskap som er en antitese til Jesus' lære og alt våre kirker står for. Jeg er rasende», uttalte biskop Mariann Edgar Budde.
Også borgermesteren i Washington D.C, gikk ut mot Trump og slo fast at opptredenen vil gjøre det vanskeligere for politiet å få kontroll over situasjonen. «Skammelig!», tvitret Muriel Bowser (D). Politimannskaper fra nabodelstaten Virginia, som i utgangspunktet bisto med sikkerheten i D.C., ble i går umiddelbart beordret hjem av lokale myndigheter som mente politistyrken ble misbrukt av presidenten på en måte som var til fare for folks sikkerhet. Det er uklart hvordan ulike delstatsmyndigheter i kveld vil forholde seg til Trumps nye trussel om militær inngripen.

OPPTØYENE VOKSER:  I helga har både demonstranter og politifolk blitt skadet mens bygninger og politibiler er satt i brann i omfattende opptøyer og plyndring i byer over hele USA. I St. Louis ble fire politifolk i natt skutt og skadet. (Det er foreløpig ikke kjent hvem som skjøt). Noen av opptøyene er dominert av kriminelle og voldelige miljøer og enkeltpersoner som aktivt går inn for å skape ødeleggelser og sammenstøt, mens andre situasjoner har eskalert primært som følge av unødig bruk av opprørspoliti og maktmidler mot lovlige demonstrasjoner. Dynamikken har ofte vært store, folkelige demonstrasjoner om ettermiddagen, før langt mindre grupper bidrar til bråk om kvelden og natta. Dette er ikke tilfellet alle steder. I for eksempel Newark, den største byen i New Jersey, har det i flere dager pågått store demonstrasjoner uten følge av noen alvorlige voldshendelser, og søndag deltok flere enn 12 000 innbyggere i en fredelig markeringen.
Mens årsakene til opptøyene og aktørene som bidrar til dem er uoversiktlige og ikke organisert av noen enkeltgruppering, tvitret Donald Trump på søndag at han vil erklære «Antifa» som en terrororganisasjon. Antifa er ikke en organisasjon, men et løst nettverk av små antall antifascistiske aktivister som forfekter ulovlige virkemidler mot rasister, ytre høyre og politiet, hovedsakelig under gatedemonstrasjoner. I det republikanske partiet, godt hjulpet av Fox News, har betegnelsen den siste tiden blitt brukt for å stemple alle demonstranter fra venstresiden og Black Lives Matter som en sikkerhetstrussel.  Presidenten har imidlertid ingen hjemmel til å ramme amerikanske grupperinger med terrorlover, og det er uklart hva uttalelsen innebærer i praksis.

PRESSEFRIHETEN TRUET: En lang rekke journalister som dekker demonstrasjonene og opptøyene har blitt angrepet eller pågrepet av politiet – også når reporterne har stått adskilt fra demonstranter og identifisert seg tydelig som pressefolk. Presseorganisasjonen CPJ hadde i morges registrert 125 tilfeller av overtramp mot pressefriheten i forbindelse med demonstrasjoner de siste dagene. Trakasseringen av journalister skjer parallellt med at president Trump nok engang har erklært amerikanske nyhetsredaksjoner som folkefiender.