Kommentar: Amundsens rasisme har tjent Frp godt, det bare passer litt dårlig akkurat nå

  • Harald S. Klungtveit er redaktør i Filter Nyheter.

Det er en av de mindre kjente sakene rundt Per-Willy Amundsen (Frp) som kanskje sier mest om ham: 

Da en straffedømt mann som var aktivist i den muslimfiendtlige gruppen SIAN i 2020 ble drept under et hjemmeran i Kristiandsand, var det aldri noe i politiets etterforskning som tydet på at motivet var politisk.

Men for Amundsen, Norges tidligere justisminister, gjaldt det å ikke la fakta komme i veien for fiendebildet han selger til velgerne. Allerede dagen etter at drapet ble kjent, rykket han ut på Facebook og utpekte «voldsvenstre» og «ekstremvenstre» som antatte gjerningspersoner. «Voldsvenstre er en fare for demokratiet», skrev Amundsen, og nevnte partiet Rødt da han ble spurt om hva han mente. (I virkeligheten viste det seg at en av de siktede, i likhet med avdøde, tidligere hadde vært i politiets søkelys for høyreekstremisme. Mannen hadde forøvrig også delt innhold fra Facebook-grupper som «Vi som ønsker Sylvi Listhaug som statsminister i Norge».)

Denne formen for propaganda, med nikk og vink til høyreradikale, har vært Amundsens modus i mange år, som da han hektet seg på ytre høyres kampanje for den voldsdømte briten «Tommy Robinson» (Stephen Yaxley-Lennon). Frp-profilen framstilte Robinson som en ytringsfrihetsmartyr og foreslo å gi ham asyl i Norge som beskyttelse mot britiske myndigheter. «Det er jo d...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.