Drapssiktet har vært knyttet til høyreekstremisme – Per-Willy Amundsen (Frp) utpekte «voldsvenstre»

Lørdag 3. oktober ble 48-åringen  Dan Eivind Lid funnet drept i sin egen leilighet i Kristiansand. Lid var aktiv i den muslimfiendtlige organisasjonen SIAN, men var også tidligere straffedømt og hadde mye kontakt med personer i rus- og kriminalitets-belastede miljøer. Det skal aldri ha vært noe i politiets etterforskning som tilsa at det lå et politisk motiv bak drapet.  Likevel gikk tidligere justisminister  Per-Willy Amundsen, ut på Facebook allerede dagen etter at drapet ble kjent og utpekte «voldsvenstre» og «ekstremvenstre» som antatte gjerningspersoner. På dette tidspunktet pågikk ennå politiets tekniske undersøkelser på åstedet, og ingen var siktet i etterforskningen. Frp-profilen, som nå er partiets justispolitiske talsmann, skrev blant annet at «hatet fra ekstremvenstre må tas på alvor» og at «Voldsvenstre er en fare for demokratiet»: Samtidig pågikk lignende spekulasjoner på flere innvandringsfiendtlige nettsteder. I et intervju med TV 2 utbroderte Amundsen sitt dramatiske Facebook-innlegg: – Som tidlige justisminister synes jeg det er veldig, veldig underkommunisert hvor mye vold som foregår på venstresiden. «Voldsvenstre» er en reell greie. Og dere i media skriver bare om «voldshøyre», uttalte han, og pekte på «elementer i partiet Rødt» som voldelige personer som ifølge ham blir fortiet av norske medier.  

– Ingenting tyder på politisk motiv

I virkeligheten har ingen venstreekstremister vært mistenkt i saken, og politiet signaliserte tidlig at det ikke forelå noen opplysninger som pekte mot et politisk motiv. Politiets sikkerhetstjeneste ble koblet i...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.