Torsdag ble det klart at Terje Søviknes (Frp) går av som olje- og energiminister. Arvtakeren er Kjell-Børge Freiberg (47) fra Hadsel i Nordland.

Den nyslåtte ministeren har lang erfaring fra lokalpolitikken, med 20 år i kommunestyret i Hadsel, hvor de åtte siste årene var som ordfører. Han gikk av i 2015, da Frp tapte lokalvalget til fordel for Ap. Han fikk raskt jobb som statssekretær i Olje- og energidepartementet. Der var han i to år, under både Tord Lien og Søviknes. Høsten 2017 ble han innvalgt på Stortinget for Nordland Frp, og tildelt plass i næringskomiteen.

Politisk frelst som 19-åring

Freiberg er vokst opp i en fiskerfamilie, og har 13 års yrkesbakgrunn fra havbruksnæringen, som prosessoperatør på en fiskefôrfabrikk. Den nyslåtte ministeren er ikke redd for å kaste seg ut på dypt vann. Han gjorde et freidig forsøk på å komme seg på fiskebåt gjennom å påta seg oppgaven som kokk og stuert, etter eget utsagn fullstendig uten kokkeleringsferdigheter. Da han mønstret av ble han takket av mannskapet for ikke å ha matforgiftet noen, har spøkefullt fortalt i et portrettintervju med NRK Nordlandi forbindelse med stortingsvalget i fjor.