Frps nye minister: Kjemper for oljeboring i Lofoten og mot «klimaromantikere»

Kjell-Børge Freiberg, olje- og energiminister (Frp). Montasje.

Torsdag ble det klart at Terje Søviknes (Frp) går av som olje- og energiminister. Arvtakeren er Kjell-Børge Freiberg (47) fra Hadsel i Nordland. Den nyslåtte ministeren har lang erfaring fra lokalpolitikken, med 20 år i kommunestyret i Hadsel, hvor de åtte siste årene var som ordfører. Han gikk av i 2015, da Frp tapte lokalvalget til fordel for Ap. Han fikk raskt jobb som statssekretær i Olje- og energidepartementet. Der var han i to år, under både Tord Lien og Søviknes. Høsten 2017 ble han innvalgt på Stortinget for Nordland Frp, og tildelt plass i næringskomiteen.

Politisk frelst som 19-åring

Freiberg er vokst opp i en fiskerfamilie, og har 13 års yrkesbakgrunn fra havbruksnæringen, som prosessoperatør på en fiskefôrfabrikk. Den nyslåtte ministeren er ikke redd for å kaste seg ut på dypt vann. Han gjorde et freidig forsøk på å komme seg på fiskebåt gjennom å påta seg oppgaven som kokk og stuert, etter eget utsagn fullstendig uten kokkeleringsferdigheter. Da han mønstret av ble han takket av mannskapet for ikke å ha matforgiftet noen, har spøkefullt fortalt i et portrettintervju med NRK Nordlandi forbindelse med stortingsvalget i fjor. Som 19-åring meldte han seg inn i Frp etter å ha sett Carl I. Hagen holde tale på TV, blant annet om samferdsel og sykehjemsplasser. Han startet som sekretær og kasserer. — Siden har det gått slag i slag, sa han til NRK Nordland.

Vil bygge ut LoVeSe

Siden han kom inn på tinget har Freiberg vært fiskeripolitisk talsperson i Frp og har derfor markert seg mest i fiskerispørsmål det siste året. Han var en aktuell kandidat for fiskeriministerposten etter Sandberg, men tapte altså denne til fordel for...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.