Se, vi har løst regionreformen!

Neida, det har vi ikke. Regionreformen svever i lufta. Det er i korthet tre hovedscenarioer for hvordan dette kan ende: 1) Hele reformen ryker - eventuelt rykker tilbake til start 2) Finnmark og Troms får en tilpasset løsning 3) Reformen gjennomføres som vedtatt Men før det eventuelt skjer, kan det komme en rekke politiske og juridiske krumspring. I alle fall om en skal ta utspillene fra de ulike partene i saken for seriøst. Det har Filter Nyheter gjort. Her er en oversikt over mulige retninger saken kan ta:   Regjeringen med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) har lagt reformen på vent til oktober. Da skal fylkenes skjebne avgjøres i Stortinget - kanskje. Skal man tro enkelte krefter i Finnmark, noe erfaringen tilsier at man bør, er det slett ikke sikkert Finnmark godtar Stortingets beslutning denne gang heller - hva det enn måtte bli. — Det mest sannsynlige er at saken stilles i bero, sier professor i statsvitenskap ved UiO, Harald Baldersheim. Filter Nyheter har gått gjennom scenario-skjemaet med nestor Baldersheim for å sikre at det ikke er juridisk helt ute på viddene. Hva som er politisk ute på viddene kommer vel an på øynene som ser. Alternativene er hentet fra uttalelser, trusler og spekulasjoner fra de ulike aktørene har spilt ut i mediene de siste ukene.

Rettsak ble mulig i år

Først dette med trusselen om å ta saken til domstolene. Motstandere mot sammenslåing i Finnmark hevder, med støtte fra Eivind Smith, professor og nestor i faget offentlig rett, at...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.