Nyhetsbrev torsdag 30. august: Hoksrud ny statstråd + nye nazistavsløringer i Sverigdemokratene

SØVIKNES OG SOLVIK-OLSEN UT: Statsministeren varsler endringer i regjeringen fredag, og henholdsvis Dagens Næringsliv og Dagbladet har fått bekreftet noen av dem:

  • Ketil Solvik-Olsen (Frp) forsvinner ut av regjeringen og sier i et intervju med Dagbladet at han skal flytte til USA der kona har fått jobb.
  • Terje Søviknes (Frp) går av som statsråd, visstnok fordi han ønsker å gå tilbake til lokalpolitikken, ifølge DN.
  • Stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg (Frp) blir ny olje- og energiminister etter Søviknes.
  • Dagens landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) overtar samferdselsdepartementet fra Solvik-Olsen.
  • Bård Hoksrud (Frp) blir landsbruksminister etter Dale.

I går ble det kjent at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har søkt fylkesmann-stillingen i Rogaland,  som er ledig fra november, og varsler at han ikke stiller til gjenvalg i 2021.

TVERT IMOT: Expo og Expressen er på dag to av de oppsiktsvekkende nazi-avsløringene om årets listekandidater for Sverigedemokratene – med tilhørende severdige konfrontasjoner. Jeg har ikke klart å bestemme meg for hvilke tilsvar som er best av 1) «Jag skulle inte vilja påstå att jag var särdeles nazistisk. Tvärtom egentligen» eller 2) «Faktum är att mitt medlemskap i Sverigedemokraterna såg jag nästan som en antinazistisk handling, bara av det blotta medlemskapet». 

PRESSET ØKER: Aung San Suu Kyi, den politiske lederen i Myanmar, burde heller ha gått tilbake til husarrest enn å akseptere generalenes folkemord og krigsforbrytelser mot rohingyane. Det sier FNs avtroppende menneskerettighetssjef Zeid Ra’ad al Hussein til BBC. Fredsprisvinneren har fått internasjonal kritikk for å gjennomgående ha bagatellisert eller underspilt uhyrligheteme begått av de militære styrkene mot den muslimske minoriteten i landet. Den norske nobelkomitteen forklarer forøvrig overfor The Guardian at fredsprisen til Aung San Suu Kyi ikke kan trekkes tilbake uansett hvor ille hun måtte opptre etter tildelingen.

HORDALAND – IGJEN: En politietterforsker i Vest politidistrikt som varslet om manglende innsats mot grov menneskehandel, ble like etter tvangsflyttet til en annen avdelingskriver VG. – Dette handler om gjengjeldelse, og det som har skjedd er svært alvorlig og grovt, sier mannens advokat, Birthe Eriksen, som varsler søksmål mot justisdepartementet. Politimester Kaare Songstad avviser at varslervernet er brutt og hevder at politimannen ikke har vist vilje eller evne til å innrette seg etter de prioriteringene som er gitt i lov og instruks, og i minst ett tilfelle har brutt reglene for informantbehandling

REFORMFLOKEN: Du er nødt til å se vårt helprofesjonelle, kvalitetssikrede flytskjema for mulige utfall av regionreformen etter opprøret i Finnmark. «Ekstra Joker Nord»-alternativet kan ikke utelukkes, ifølge ekspertene.

  • Dette er et nyhetsbrev du kan få rett i innboksen din hver ukedag. Meld deg på her!