Filter Nyheter avslørte mandag denne uka at miljøet rundt den religiøse organisasjonen Islam Net står bak kjøpet av en næringseiendom på Oslo øst for nær 60 millioner kroner.

Nå reagerer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kraftig på eiendomskjøpet – og varsler at han vil be justisminister Monica Mæland (H) om et møte om saken:

– Nyheten om dette tomtesalget opprører meg. Denne organisasjonen tar jeg sterkt avstand fra, og jeg har fått veldig mange henvendelser fra Groruddalen de siste dagene om at dette er det siste vi trenger i Groruddalen og i Oslo, uttaler Johansen i en e-post til Filter Nyheter.

– Vi vil framover gjøre det vi kan for å få mer informasjon om dette. Jeg vil også ta initiativ til en samtale med justisminister Monica Mæland og tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad så snart som mulig om denne saken. Her må vi få alle fakta på bordet. Jeg er spent på hvordan regjeringen ser på denne saken, både når det gjelder støtte fra utlandet til denne typen organisasjoner, spørsmål knyttet til skytebanen og arbeidet mot radikalisering.

«Hvordan har de fått tak i så mye penger?»

Johansen sier videre at kjøpet av eiendommen ikke på noe vis har kommet til behandling i Oslo kommune – og at han bare kjenner saken gjennom media.

– Men her det enormt mye som skurrer. Hvordan har denne organisasjonen fått tak i så mye penger? Hvordan i alle dager kan en slik organisasjon kunne ta over et bygg med en skytebane?

Han henviser her til at Haavard Martinsens vei 5 per i dag huser Oslo skytesenter, som leier cirka halvparten av arealet. Den andre halvparten er selskapslokalet Engel Paradis, som har kapasitet på cirka 450 personer.

Johansen minner om at tomta er regulert til industri:

– Dette er en tomt som er i privat eie, og som er regulert til industri. Det har ikke kommet inn noe søknad om reguleringsendring til andre formål. I tillegg er det altså en skytebane her, og er derfor underlagt en egen forskrift og kontroll av politiet, sier Johansen.

Hermstad: «Vil ikke ha dette i Oslo»

Også byråd for byutvikling Arild Hermstad (MDG) mener eiendomssalget er problematisk – og sier at han «regner med at PST og politiet følger med»:

– Dette ser ikke bra ut. Vi liker det ikke og vil ikke ha dette i Oslo. Vi ser nå på hvilke tiltak vi som kommune kan gjøre for å stoppe dette, uttaler Hermstad i e-posten.

Han understreker at skytebanen som leier i lokalene per i dag er etablert etter en lovlig dispensasjon, men at forskutterer at eiendomskjøperne ikke vil få godkjent noen reguleringsendring:

– Det kan se ut som de vil trenge en reguleringsendring om de ønsker et ungdomssenter her, og det vil de i så fall ikke få. Kommunen har begrenset verktøykasse så her må flere på banen, og vi regner med at PST og politiet følger med, understreker Hermstad.

– At hvem som helst kan kjøpe en skytebane er jo i utgangspunktet hårreisende. Her må regjeringen få på plass en bedre kontroll og lovendring om det er nødvendig, legger han til.

«Har vært gjennom en screeningprosess»

Haavard Martinsens vei 5 ligger i et industriområde på Nedre Rommen i Stovner bydel helt øst i Oslo, vis-a-vis et av Obs-kjedens store varehus, blant byggevareforretninger, lagerlokaler og bilverksteder.

Fram til nå har bygningen vært mest kjent som Oslo skytesenter, med en 25 meter lang pistolbane med 15 standplasser og en dobbelt så lang innendørs riflebane, i tillegg til en av Norges mest velutstyrte våpenbutikker.

Men nå har Iman aktivitetssenter blitt ny huseier både for skytesenteret og selskapslokalet «Engel Paradis» som ligger vegg i vegg.

Etter det Filter Nyheter erfarer er salgssummen nær 60 millioner kroner. Det er noe høyere enn hva de fleste interessenter vil regne som markedspris basert på antatte leieinntekter.

Selve kjøpet før jul i fjor skjedde ved at stiftelsen Iman Aktivitetssenter  tok over selskapet Haavard Martinsensvei 5 Eiendom AS fra selskaper knyttet til eiendomsutvikleren Rune Borknes. Det er gitt såkalt selgerkreditt for en del av kjøpesummen, som ifølge kjøperne nedbetales i avdrag. Partene vil ikke kommentere hvor mye penger som ble overført i fjor, men Borknes understreker at en norsk bank har saumfart opphavet.

– De har vært gjennom en screeningprosess hos banken hvor de har klarert midlene. Det er jo et «hvitvaskingshysteri», i positiv forstand, hos bankene om dagen, så de var veldig, veldig på’n for å klarere midler. De brukte en del tid, uttalte Borknes til Filter Nyheter.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.