TOM TALE – INFORMASJON I MORGEN: Hva var poenget med statsminister Erna Solbergs tale til nasjonen i går kveld? (Kortversjon: Korona ille, ikke ferdig, motbakke er gjeldende metafor). Informasjon om nye tiltak kommer først i morgen. FHI starter dagen med pressekonferanse klokka 08, før statsministeren blant annet skal orientere Stortinget.
FHIs nye vaksinestrategi nevner at WHO allerede i november anbefalte land som har lav nasjonal smitte, men med regionale og lokale smitteutbrudd, å vri vaksineringen til disse områdene. Aftenposten har spurt FHI om hvorfor WHOs anbefalinger ikke ble fulgt fra starten av i Norge. FHI svarer at de vurderte den norske smittesituasjonen som annerledes i november/desember, og står fast på at strategien de valgte da var riktig. Aftenposten har også dykket ned i smittetallene og nylig offentliggjorte data om hvor innlagte pasienter kommer fra. Disse viser at Stovner og Søndre Nordstrand har vært hardere rammet av koronapandemien enn store deler av resten av Norge. De to bydelene i Oslo har hatt like mange innlagte koronapasienter som hele Nord-Norge, Trøndelag og Møre og Romsdal til sammen. Nesten en av tre pasienter i alderen 45 til 75 år i Norge kommer fra seks bydeler i Oslo og fire kommuner i Viken – Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss, melder avisa. De syv hardest rammede bydelene i Oslo har om lag 20 prosent av alle koronapasientene i hele Norge. «Trangboddhet er en viktig faktor her. Studentkollektiver, bofellesskap for arbeidere og storfamiliene under samme tak har vært en alvorlig koronafelle», sier bystyrerepresentant og Stovner-beboer Afshan Rafiq.

VARSKU: Minneapolis og resten av USA stålsetter seg for rettssaken mot politimannen som står tiltalt for å ha tatt livet av George Floyd, hendelsen som gjorde Black Lives Matter til en stor folkebevegelse i fjor sommer.

STERKE REAKSJONER: Både Frp, KrF og oslopolitikerne i Ap og MDGønsker å markere motstand mot Islam Net etter at Filter Nyheter i forrige uke avslørte at organisasjonen har kjøpt en eiendom i Oslo for nær 60 millioner kroner.
Tros- og livssyns-minister Kjell Ingolf Ropstad uttaler at han deler uroen til byrådsleder Raymond Johansen og mener en eventuell utenlandsfinansiering gjør at «det kan stilles spørsmål til hvilke forventninger og bindinger som ligger til de utenlandske donorene», mens Jon Helgheim i dag gikk ut i VG med et forslag om å stanse Islam Nets senter gjennom å la kommunene begrense «integritetshemmende» initiativer.

VINDKRAFTPOPULISME: Rødt er første parti ut i landsmøtesesongen. Gjennom helga valgte partiet å ikke bare si nei til alt av vindkraft på land, men også nei til havvind. Dette har skapt sterke reaksjoner fra de tradisjonelle miljøorganisasjonene. Partiet har også skrotet standpunktet om å sette en konkret sluttdato for norsk oljeproduksjon. Det siste tolkes som et frieri til fagbevegelsen, som partiet har jobbet systematisk med å øke oppslutningen sin hos de siste årene.
Partiet beholder imidlertid punktet om å slutte å tildele nye oljelisenser på norsk sokkel. Dette forslaget er i tråd med Vidar Helgesens og Kristin Halvorsens forslag i «klimaomstillingsutvalget», en rapport bestilt av WWF, Civita og Norsk Klimastiftelse.

TIL SALGS: Regnskogfondet har nylig sluppet rapporten State of the Tropical Rainforest. Det er en ny type rapport som oppsummerer utviklingen for regnskogen i 73 land. Konklusjonen er begredelig: To tredeler av regnskogen har forsvunnet siden kolonitiden, og ekspertene frykter skogen nærmer seg et «vippepunkt» for når den slutter å produsere sitt eget regn. Verst er utviklingen i Brasil. 11 088 kvadratkilometer av den brasilianske regnskogen i Amazonas ble avskoget i 2020, ifølge det brasilianske rombyrået INPE. En viktig driver bak avskogingen er ifølge NASA fartsåren «den sørlige transnasjonale hovedveien», som har tiårsjubileum i år. Dette er den eneste veien som forbinder Brasil og Peru, og var ment for å øke handel og turisme. Den har også gjort regnskogen mer tilgjengelig, også for gull-graving.  Kriminelle selger regnskogområder på Facebook til store pengesummer, og salget har blomstret den siste tiden, melder BBC, som har publisert en dokumentar om fenomenet. Nasjonalparker og urfolksområder er blant salgsobjektene. Lederen av Regnskogfondets Brasilprogram, Ellen Hestnes Ribeiro, sier til Dagbladet at de ikke er ukjente med ulovlig omsetning av Regnskog, men at det er første gang de hører at Facebook brukes som plattform.

ANKLAGER OM SVERTEKAMPANJER: Det er problemer innad i SV, i hvert fall i Finnmark, der partiets nestleder Kirsti Bergstø utpekes som sentral i konfliktene om årets nominasjon til stortingsvalget. Fredag eskalerte konfliktene til at hele styret i Vadsø SV, inkludert kommunens varaordfører Hanne Harila, trakk seg fra alle verv og kunngjorde at de melder seg ut av partiet. Noe av begrunnelsen var at de mener partifeller i nominasjonskomiteen har misbrukt Harilas graviditet til å sette henne ut av spill som leder for komiteen. «Denne måten å behandle varslere på minner mer om lukkede sekter vi ikke vil identifisere oss med, enn om et progressivt feministisk parti», skrev Vadsø-politikerne før de meldte seg ut.
I dag melder NRK at Kirsti Bergstø skal ha ringt rundt til flere sentrale partifeller i Finnmark før nominasjonsmøtet for å advare mot den profilerte Alta-politikeren Tommy Berg, som endte opp med å bli vraket. Sentralt har SV forsøkt å være tause og vise til fylkeslaget, men flere i partiet krever nå at ledelsen rydder opp.

PS: I anledning kvinnedagen må du gjerne lese deg opp på hvordan seksuelle overgrep mot kvinner brukes i borgerkrigen i Etiopia om dagen – ja, landet med fredsprisvinner Abyi Ahmed som statsminister.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.