Mandag avslørte Filter Nyheter at miljøet rundt Islam Net står bak kjøpet av en næringseiendom for nær 60 millioner kroner i Groruddalen øst i Oslo, etter at organisasjonen lenge har forberedt opprettelsen av en egen moské.

«Kjøpet er i all hovedsak finansiert via private lån, og til en mindre grad fra gaver fra norske givere. Vi har ikke mottatt noe fra utlandet, hverken lån eller donasjoner», opplyste Said Moqim Bani Hashem da.

Hashem er daglig leder i stiftelsen «Iman Aktivitetssenter» (tidligere «Islam Net Foundation»), som formelt har gjort eiendomshandelen og hevder den er adskilt fra foreningen Islam Net. Som Filter Nyheter skrev mandag, har den profilerte Islam Net-lederen Fahad Qureshi vært involvert i hele prosessen med å anskaffe eiendommen.

Den misjonslignende organisasjonern er inspirert av salafisme og jobber for å få unge norske muslimer inn i en svært streng og kontroversiell form for bokstavtro islam.

De siste to årene har Islam Net publisert en lang rekke pengeinnsamlings-videoer og andre oppfordringer på engelsk til å bli belønnet i paradis ved å støtte et kombinert moské- og dawah-senter i Norge med penger.

«Vi presiserer igjen at vi ikke har mottatt en eneste krone fra utenlandske statlige aktører, organisasjoner eller individer. Vi er imot all form for utenlandsfinansiering fra totalitære regimer som ikke respekterer trosfrihet eller menneskerettigheter», skriver Qureshi i en e-post til Filter nyheter tirsdag denne uka.

Samtidig viser en gjennomgang av Islam Nets kampanjer på Facebook at nedslagsfeltet for organisasjonens pengeinnsamlinger i all hovedsak har vært i utlandet – og at annonsene har fått titalls millioner av visninger.

Islam Net står bak kjøpet av Haavard Martinsens vei 5 i Oslo. JONAS SKYBAKMOEN

Har betalt over en halv million for annonser

De siste tre årene har Facebook i økende grad gjort det mulig å få innsyn i hvilke annonsekampanjer ulike sider og aktører har betalt for på den sosiale plattformen. Tjenesten er blitt gradvis rullet ut i ulike land.

For Islam Net har det såkalte annonsebiblioteket per i dag oppføringer tilbake til september 2019.

Hver registrerte kampanje er oppført med konkret annonseinnhold, datoer for perioden annonsene er blitt levert, kjønn og alder på mottakerne og hvor disse befant seg geografisk. Facebook anslår også hvor mange ganger annonsene er blitt vist – og gir et estimat på hvor mye penger som er brukt.

En sammenstilling av de tilgjengelige tallene gjort av Filter Nyheter viser at Islam Net ifølge Facebook har brukt minimum 600 000  kroner fordelt på nær 100 annonser på Facebook de siste to årene.

Annonsene er til sammen blitt vist minst 15 millioner ganger, gitt at Facebooks oppsummeringer er riktige.

Mottakerne har i hovedsak vært unge menn i alderen 24-35 år, som har befunnet seg i land, regioner eller områder som England, Punjab, Dhaka i Bangladesh, Sind-provinsen i Pakistan, Singapore, Kairo, Dubai, Riyadh og Islamabad.

Bare en liten prosentandel av annonsene har hatt sitt primære nedslagsfelt i Norge, viser tallene fra Facebook: Islam Net har brukt minimum 12 000 kroner på disse, estimeres det i annonsebiblioteket.

Over én million visninger – i utlandet

Kampanjeaktiviteten og pengebruken var spesielt høy de første månedene av 2020.

En videoannonse – der Islam Net-aktivisten Vegar Jørgenstuen og andre lover et hus av gull og sølv i paradis mot pengedonasjoner til byggingen av en moské i Norge – ble vist i halvannen uke, fikk mer enn én million visninger og kostet minimum 90 000 norske kroner, ifølge Facebook.

Over halvparten av mottakerne var menn i alderen 18-34 år, som i hovedsak befant seg i Punjab-provinsen, England, den pakistanske Sind-provinsen, Dhaka-regionen i Bangladesh eller Dubai i De forente arabiske emirater, viser Facebook-oppføringen:

Pengeinnsamlingskampanjen fikk over én millioner visninger.

Den engelskspråklige videoen lenker videre til en nettside der Islam Net ber om hjelp til å etablere en norsk moské og forkynnelsessenter. Fra denne siden kan man klikke seg videre til en nettside for donasjoner.

Den foreslåtte gavesummen er på 100 dollar, tilsvarende én symbolsk «murstein», men det er mulig å huke av for beløp opp til 100 000 dollar (tilsvarende 1000 «murstein»), legge til andre summer eller gi månedlige beløp.

Skjermdump.

På nettsiden blir det fremhevet at moskéen og aktivitetssenteret i Norge er «godkjent og støttet» av en rekke muslimske predikanter. Islam Nets indiske mentor Zakir Naik, som er nektet innreise i Storbritannia, er blant dem som er avbildet.

Forteller om Norge og ber om penger

I januar og februar 2020 brukte Islam Net minst 50 000 kroner på en innsamlingsannonse som fortalte historien om den fiktive tenåringsjenta Iman, som har mistet sin muslimske tro, viser annonsebiblioteket. «Iman» betyr også tro på arabisk, og fortellingen om at hun er «døende» har dobbel betydning.

Skjermdumper fra den omtalte videoen.

«Iman represents the challenges of faith MANY muslim youth are facing now a days! We’re establishing a Norwegian Dawah center combined with a Masjid to help young muslims like Iman renew their inner love for Islam», står det i følgeteksten.

Én av annonsene med videoen om Iman har fått over én million visninger, fortrinnsvis i Punjab-provinsen, England og Dhaka-regionen i Bangladesh, ifølge Facebooks registreringer:

Islam Net har brukt relativt store summer på en kampanje med den fiktive tenåringen Iman.

I videoen forteller Fahad Qureshi på engelsk at han er «født og oppvokst i et europeisk land som heter Norge», samtidig som Norge blir vist på et kart. Han sier videre at foreldrene hans kom til landet på 70-tallet, men at de kanskje ikke hadde forstått at troen ikke ville overleve reisen.

Skjermdump fra innsamlingsvideoen.

Den amerikanske predikanten Yusha Evans forteller deretter at det bor 5,3 millioner mennesker i Norge og at muslimer utgjør cirka 200 000 av disse. «Antallet muslimske navn øker. Men antallet muslimer med tro synker», sier han.

Videre blir Islam Nets aktiviteter for å styrke den islamske troen blant ungdommer i Norge beskrevet, før planene om et kombinert moské- og dawah-senter blir lagt frem. «We are not going to let Iman die», sier Qureshi, før videoen avsluttes med en oppfordring om å donere penger til prosjektet.

Islam Net: «Vi har signert kontrakten»

Tidligere denne uken hadde Islam Net seks aktive annonsekampanjer, ifølge de tilgjengelige registreringene hos Facebook. Kampanjene ble igangsatt i slutten av februar.

I én av annonsene heter det at organisasjonen er nært målet om fullfinansiering av den planlagte moské-eiendommen: «Thanks to your support, we have paid 70% of the total sum! Now we only have one payment left to purchase the Masjid property».

Også i andre annonser blir det understreket at Islam Net snart kan realisere planene: «We only have one payment left to purchase the Masjid and Activity Center in Oslo, Norway!», skriver organisasjonen.

Samtidig lenker enkelte av annonsene til nyere donasjonssider der Islam Net slår fast at organisasjonen allerede har «signert kontrakten for å kjøpe en bygning med egen eiendom»:

Skjermdump fra Islam Nets donasjonsside.

Det var altså stiftelsen «Iman Aktivitetssenter» som for drøye tre måneder siden sto bak kjøpet av næringseiendommen Haavard Martinsens vei 5.

Kontaktperson Said Moqim Bani Hashem har overfor Filter Nyheter fastholdt at stiftelsen er uavhengig av Islam Net, selv om den har samme postboksadresse,  inntil i fjor høst het «Islam Net Foundation» og har flere personbindinger til foreningen. Som Filter Nyheter skrev mandag, er det Fahad Qureshis far Inshaallah Qureshi som er styreleder i stiftelsen, mens også broren Zeshan sitter i styret. Fahad Qureshi var inntil i fjor nestleder, men gikk ut av styret i samme tidsrom som eiendomsjakten var i ferd med å lykkes.

Mens stiftelsen har holdt fast ved at den ikke har mottatt penger fra utlandet overhodet,  har altså Islam Net-lederen nektet for å ha fått penger «fra utenlandske statlige aktører, organisasjoner eller individer».

Islam Net-lederen har imidlertid ikke besvart Filter Nyheters spørsmål  om hvilke pengeoverføringer det eventuelt er gjort mellom Islam Net og stiftelsen Iman Aktivitetssenter/Islam Net Foundation.

«Kommer ikke til å brette ut våre markedsføringsstrategier»

Om de aktuelle annonsekampanjene på Facebook, har Qureshi tidligere forklart til Filter Nyheter at bruken av engelsk som språk beror på at de har samarbeidet med et britisk markedsføringsbyrå.

«Da var det enklere å jobbe på et språk som begge forstod, selv om norsk hadde vært ideelt», skrev han i en e-post før helga.

Han har ikke svart på nye spørsmål om hvordan dette henger sammen med at annonsene i hovedsak har nådd et publikum i utlandet. Filter Nyheter har også spurt om hvilke målgrupper og land de ulike kampanjene har vært rettet mot, samt hvor mye penger Islam Net eller tilstøtende organisasjoner har fått inn gjennom kampanjene.

«Markedsføring er komplekst og vi kommer ikke til å brette ut våre markedsføringsstrategier til dere», svarer Qureshi i en e-post denne uka.

Han presiserer igjen at Islam Net «ikke har mottatt en eneste krone fra utenlandske statlige aktører, organisasjoner eller individer», men svarer ikke på oppfølgingsspørsmål om hvor mye utenlandske statsborgere eller personer bosatt i utlandet har bidratt med i den pågående innsamlingsaksjonen.

Allerede i august 2019 uttalte Qureshi i en video at Islam Net hadde samlet nær én million dollar til et planlagt moské og dawah-senter i Norge. Organisasjonen har siden hevdet å nå svært mange via organisk spredning av innhold og betalt markedsføring på plattformer som YouTube og Facebook:

Skjermdump fra Islam Nets donasjonsside.

Hevder planene om moské er skrinlagt

En gjennomgang av Islam Nets Facebook-side viser også at organisasjonen får et betydelig antall liker-klikk, delinger og kommentarer fra utenlandske statsborgere, der flere også spør om detaljer rundt donasjonsmuligheter.

Parallelt med at Islam Net har betalt for nye annonsekampanjer som ber om penger, har daglig leder Said Moqim Bani Hashem i stiftelsen Iman Aktivitetssenter hevdet at opprinnelige planer om en moské er skrinlagt.

På spørsmål om hva stiftelsen ser for seg på eiendommen, har han ikke nevnt noe religiøst innhold:

«Senteret er ment å tilby leksehjelp og hjelpe vanskeligstilt ungdom. Senteret skal jobbe mot negativ sosial kontroll og styrke ungdommens identitet, samt motivere ungdom til å fullføre skoleløpet og ta høyere utdanning», skrev han i en e-post før helga.

Samtidig fortsatte Islam Net å love sine pengegivere en kombinasjon av moské og forkynnelsessenter i Norge.

Ble huseier for skytebane i Oslo

Haavard Martinsens vei 5 ligger i et industriområde på Nedre Rommen i Stovner bydel helt øst i Oslo, vis-a-vis et av Obs-kjedens store varehus, blant byggevareforretninger, lagerlokaler og bilverksteder.

Fram til nå har bygningen vært mest kjent som Oslo skytesenter, med en 25 meter lang pistolbane med 15 standplasser og en dobbelt så lang innendørs riflebane, i tillegg til en av Norges mest velutstyrte våpenbutikker.

Men nå har Iman aktivitetssenter blitt ny huseier både for skytesenteret og selskapslokalet «Engel Paradis» som ligger vegg i vegg og rommer tilstelninger med opptil 450 personer.

Etter det Filter Nyheter erfarer er salgssummen nær 60 millioner kroner. Det er noe høyere enn hva de fleste interessenter vil regne som markedspris basert på antatte leieinntekter.

Selve kjøpet før jul i fjor skjedde ved at stiftelsen Iman Aktivitetssenter  tok over selskapet Haavard Martinsensvei 5 Eiendom AS fra selskaper knyttet til eiendomsutvikleren Rune Borknes. Det er gitt såkalt selgerkreditt for en del av kjøpesummen, som ifølge kjøperne nedbetales i avdrag. Partene vil ikke kommentere hvor mye penger som ble overført i fjor, men Borknes understreker at en norsk bank har saumfart opphavet.

– De har vært gjennom en screeningprosess hos banken hvor de har klarert midlene. Det er jo et «hvitvaskingshysteri», i positiv forstand, hos bankene om dagen, så de var veldig, veldig på’n for å klarere midler. De brukte en del tid, uttalte Borknes til Filter Nyheter.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.