Industritoppen Stein Lier-Hansen om forbruk, vindkraft og prisen for natur

Stein Lier-Hansen, leder Norsk Industri

I det internasjonale Naturpanelets første, store hovedrapport, slår forskerne fast at menneskeheten årlig utvinner rundt 60 milliarder tonn av jordas ressurser, rundt dobbelt så mye som i 1980.

«Dette er dramatisk. Vi som lever i dag er i ferd med å bruke opp ressursene til dem som kommer etter oss».

Ordene tilhører Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, den norske teknologi- og prosessindustriens mektige leder. Når han er i mediene handler det gjerne om hvordan det går med norsk økonomi, og hva det har å si for industrien fremover: Han snakker om kronekursen, landets totale inntekt, hvor mange som er i jobb. Det gjorde han også på fremleggelsen av Naturpanelets rapport, der han tordnet fra talerstolen:

«Alle land styres av noen få parametere som trumfer alle andre parametere. Vi har ingen mekanismer, verken i Norge eller andre land, som korrigerer for effektene av en rein økonomisk styring på bekostning av naturmiljøet. Vi har ikke en i nasjonalregnskapet vårt engang, det ble nedlagt for noen år siden», sa industritoppen, til spontan applaus fra salen.

Konklusjonen: «Absolutt alt» har gått i feil retning siden Gro Harlem Brundtland kom med sin bærekraftsrapport på 80-tallet. Talen vakte oppsikt. Det er ikke daglig kost å høre Norges fremste talsmann for industriselskapenes interesser ta til orde for tiltak som tilsynelatende vil sette kjepper i hjulene for hans egne medlemmer. Hva har skjedd?

Gikk over til «den andre siden»

En nærmere kikk på Stein Lier-Hansens CV gir en forklaring: Han har lang bakgrunn fra miljøbevegelsen, har vært generalsekretær for Jeger- og Fiskeforbundet og statssekretær for Arbeiderpartiet i Miljøverndepartement...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.