Han demonstrerte -for- det kinesiske regimet: – Endring i Kina må skje ved dialog

Foto: Pål Nordseth

Lederen av Kinas lovgivende organ og landets angivelig tredje mektigste politiker er i Norge og besøkte onsdag Stortinget. På Eidsvolls plass, rett foran stedet på Løvebakken der Li Zhanshu ble møtt av stortingspresident Tone Trøen, sto en entusiastisk gjeng med tradisjonelle drakter, drager, gigantiske kinesiske flagg og bannere med påskriften «Hjertelig velkommen til Norge!» på kinesisk, og lagde et øredøvende leven med trommer og cymbaler. Heiagjengen lyktes nesten i å øredøve og blokkere synet til de langt flere demonstrantene som var plassert på stålgjerder lenger bak på plassen – med plakater og slagord om ytringsfrihet, menneskerettigheter og undertrykking av etniske minoriteter. At den kinesiske partitoppen skulle komme til Oslo ble offentliggjort først den 8. mai. Men da Amnesty sammen med Den norske uighurkomiteen og Den norske tibetkomiteen kastet seg rundt og varslet politiet om at de ville demonstrere, fikk de beskjed om at plassen foran Stortinget var opptatt.

«Noe var på ferde»

Der hadde nemlig den kinesiske organisasjonen Norway-Wenzhou Chamber of Commerce meldt fra om at de ville stå nettopp denne dagen – lenge før offentligheten fikk kjennskap til statsbesøket. Tilfeldig? Selvsagt ikke. «Vi hadde fått beskjed fra ambassaden om at noe var på ferde», innrømmer mannen som sendte inn demonstrasjonsvarselet på vegne av kineserne, Vegar Moltubakk, overfor NRK. [caption id="attachment_6590" align="alignnone" width="2000"] Med tradisjonelle folkedrakter, drager, trommer og cymbaler gjorde de pro-kinesiske demonstrantene mye ut av seg. I midten Song Lizheu.[/caption] Organisas...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.