Lederen av Kinas lovgivende organ og landets angivelig tredje mektigste politiker er i Norge og besøkte onsdag Stortinget.

På Eidsvolls plass, rett foran stedet på Løvebakken der Li Zhanshu ble møtt av stortingspresident Tone Trøen, sto en entusiastisk gjeng med tradisjonelle drakter, drager, gigantiske kinesiske flagg og bannere med påskriften «Hjertelig velkommen til Norge!» på kinesisk, og lagde et øredøvende leven med trommer og cymbaler.

Heiagjengen lyktes nesten i å øredøve og blokkere synet til de langt flere demonstrantene som var plassert på stålgjerder lenger bak på plassen – med plakater og slagord om ytringsfrihet, menneskerettigheter og undertrykking av etniske minoriteter.

At den kinesiske partitoppen skulle komme til Oslo ble offentliggjort først den 8. mai. Men da Amnesty sammen med Den norske uighurkomiteen og Den norske tibetkomiteen kastet seg rundt og varslet politiet om at de ville demonstrere, fikk de beskjed om at plassen foran Stortinget var opptatt.

«Noe var på ferde»

Der hadde nemlig den kinesiske organisasjonen Norway-Wenzhou Chamber of Commerce meldt fra om at de ville stå nettopp denne dagen – lenge før offentligheten fikk kjennskap til statsbesøket.

Tilfeldig? Selvsagt ikke. «Vi hadde fått beskjed fra ambassaden om at noe var på ferde», innrømmer mannen som sendte inn demonstrasjonsvarselet på vegne av kineserne, Vegar Moltubakk, overfor NRK.

Med tradisjonelle folkedrakter, drager, trommer og cymbaler gjorde de pro-kinesiske demonstrantene mye ut av seg. I midten Song Lizheu.

Organisasjonens leder, forretningsmannen Yun Lin Zhan, som driver en rekke butikker i Oslo sentrum som henvender seg til kinesiske turister, avviste samtidig overfor NRK at det tidligere ukjente Norway-Wenzhou Chamber of Commerce står i ledtog med kinesiske myndigheter for å skape en hyggelig ramme rundt Li Zhanshus Oslo-visitt.

Det tror ikke stortingsrepresentant Petter Eide (SV) noe på.

– Dette er en autoritær tradisjon som Kina nå eksporterer til andre land for å manipulere offentligheten i disse landene. Organisasjonen er konstruert for anledningen, og det er ambassaden som står bak, hevder han.

Det har ikke lyktes Filter Nyheter å komme i kontakt med den kinesiske ambassaden i Oslo for et tilsvar til denne påstanden i dag.

– Manipulerer offentligheten

Da Eide, sammen med Guri Melby (V), prøvde å «fotobombe» Kina-toppens ankomst til Stortinget ved å stille seg bak ham på Løvebakken i gule Amnesty-skjorter, ble kameraenes vinkel lynkjapt blokkert av medlemmene i Lis følge.

–  Enda et eksempel på hvordan de prøver å manipulere hvordan Norge-besøket fremstår i offentligheten, mener SV-politikeren.

Petter Eide og Guri Melby stilte seg opp foran demonstrantene med Amnesty-skjorter – og ble buet på.

Filter Nyheter forsøkte i løpet av onsdagens markering å få de fleste av de rundt hundre pro-kinesiske demonstrantene i tale.

Det var de færreste som ville snakke med journalister, men de fleste oppga å være kinesere bosatt i Norge som ville utvise vanlig patriotisme ved å «heie på» partitoppen fra hjemlandet, eller feire norske diplomatiske forbindelser  (forbindelsene ble i fjor normalisert etter åtte års «uvennskap» som følge av at den kinesiske demokrati- og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010).

En som ivrig fotograferer motdemonstrantene med lang linse, oppgir at han utelukkende gjør det for sin egen del.

– Forskjellige land, forskjellige styresett

– Vi markerer 65 års diplomatiske forbindelser mellom Norge og Kina. Jeg er styremedlem i Norway-Wenzhou Chamber of Commerce og har vært det i ti år – organisasjonen er kjent i det kinesiske miljøet i Norge, sier de prokinesiske demonstratenes talsmann, Zhong Fan Xu Chris.

Han sier demonstrantene ble mobilisert i hovedsak ved bruk av sosiale medier.

– Hva tenker du om de andre demonstrantene, som står bak oss?

– Dette er et fritt land, de har selvsagt lov til å uttrykke det de mener, svarer han.

– I en paradoksal motsetning til hvordan det er i Kina?

– Nei. Det er forskjellige land med forskjellige styresett, og det må man respektere. Vi er et handelskammer og tar ikke politisk standpunkt. Jeg kan legge til at jeg selv er oppvokst i Norge, men reiser til Kina nesten hvert år, og der har folk flest det mye bedre nå enn før. Mennesker har forskjellige behov, men mat på bordet er viktigere enn en del andre ting. Skal man endre på noe, må det skje ved dialog, sier Zhongfan Xu Chris.

Demonstrerer for menneskerettigheter

Men «folk flest» omfatter ikke de etniske minoritetene som undertrykkes i Kina.

Blant demonstrantene bak gjerdet som veiver med det blå flagget til Øst-Turkistan, provinsen øst i Kina, finner vi Adiljan Abdurihim. Han tilhører uighurene – folkegruppa som lever under knallhard sosial, kulturell og religiøs kontroll i Kina.

Adiljan Abdurihim er sekretær i den norsk-uighurske komiteen.

Ifølge FN sitter minst en million uighurer innesperret i topphemmelige interneringsleirer.

– Vi er her for å vise solidaritet med dem som lider under det kinesiske diktaturet. Vi mener at når den tredje mektigste delegasjonen i Kina besøker Norge, må vi vise at her i Norge kan vi ytre oss, at her respekteres menneskerettigheter og religionsfriheten, sier Abdurihim, som er sekretær i den norsk-uighurske komiteen.

– Ekstra viktig blir det kanskje når Li Zhanshu er invitert til å være i Norge på 17. mai. Da forsterkes behovet for å støtte opp under verdiene den norske grunnloven er tuftet på, sier han.