Hjalp taxfree-gigant med KrF-strategi rett før han ble statssekretær

Statssekretær Julian Farner-Calvert.

Konsekvensene av Kristelig Folkepartis «skjebnevalg» i fjor høst endte med at partiet for bare få uker siden valgte å gå i flertallsregjering med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Kjell Ingolf Ropstad, som vant kampen mot den røde blokken i eget parti, ble utnevnt til barne- og familieminister. Med seg fikk han mangeårig KrF-medlem Julian Farner-Calvert (32), som samme dag fikk rollen som statssekretær. Farner-Calvert kom til regjeringsapparatet fra jobben som seniorrådgiver i PR-byrået First House. Der hadde han ansvar for «strategisk kommunikasjon i skjæringspunktet mellom samfunns- og selskapsinteresser». Én av kundene han jobbet for var den norsk-tyske taxfree-giganten Travel Retail Norway, som siden 2004 har hatt enerett på salg av billig alkohol og tobakk ved de største norske flyplassene. Statssekretæren selv vil ikke svare på hva han konkret gjorde for de private kundene og viser til «taushetsplikt», men bekrefter at han har hatt direkte kontakt med politikere i rollen som First House-rådgiver (se flere av svarene fra Farner-Calvert nedenfor - og hele den publiserte kundelisten i bunnen av saken).

Bidro med «politisk analyse»

I februar i fjor la Senterpartiet fram forslag om å la Vinmonopolet overta taxfree-salget av alkohol på flyplassene når Travel Retail Norways avtale med Avinor går ut i 2022. SV og KrF støttet umiddelbart forslaget, mens Arbeiderpartiet ville vente på en utredning fra regjeringen. Det var i forbindelse med denne utredningen at First House-rådgiveren og KrF-medlemmet Farner-Calvert utførte «politisk analyse» på oppdrag fra Travel Retail Norway. Oppdraget gikk i hovedsak ut på å vurdere hvordan KrF ville stille seg til den borgerlige regjeringens utredning, som altså konkluderte med en advarsel om at flyplasser sto i fare for bli nedlagt dersom Vinmonopolet overtok taxfree-salget. Det opplyser kommunikasjonssjef...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.