Konsekvensene av Kristelig Folkepartis «skjebnevalg» i fjor høst endte med at partiet for bare få uker siden valgte å gå i flertallsregjering med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Kjell Ingolf Ropstad, som vant kampen mot den røde blokken i eget parti, ble utnevnt til barne- og familieminister. Med seg fikk han mangeårig KrF-medlem Julian Farner-Calvert (32), som samme dag fikk rollen som statssekretær.

Farner-Calvert kom til regjeringsapparatet fra jobben som seniorrådgiver i PR-byrået First House. Der hadde han ansvar for «strategisk kommunikasjon i skjæringspunktet mellom samfunns- og selskapsinteresser». Én av kundene han jobbet for var den norsk-tyske taxfree-giganten Travel Retail Norway, som siden 2004 har hatt enerett på salg av billig alkohol og tobakk ved de største norske flyplassene.

Statssekretæren selv vil ikke svare på hva han konkret gjorde for de private kundene og viser til «taushetsplikt», men bekrefter at han har hatt direkte kontakt med politikere i rollen som First House-rådgiver (se flere av svarene fra Farner-Calvert nedenfor - og hele den publiserte kundelisten i bunnen av saken).