«Markant økning»: PST frykter mer vold fra venstreekstreme med utenlandsk nettverk

En mann i Antifa-miljøet var blant de pågrepne etter at en gruppe nynazister i fjor ble angrepet i kjølvannet av en demonstrasjon i Fredrikstad.

Flere høyreekstreme «i og rundt innvandrings- og islamfiendtlige og nynazistiske miljøer i Norge har kapasitet til å gjennomføre terrorhandlinger», skriver Politiets sikkerhetstjeneste i den åpne trusselvurderingen for 2019. Men også norske venstreekstremister er nå en utfordring for PST, selv om det dreier seg om marginale miljøer sammenlignet med i utlandet.

– Når venstreekstreme bruker vold, går de høyreekstreme inn i en offerrolle, så får du enda kraftigere motpoler og fort en motreaksjon. Dette er miljøer som nærer på hverandre, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Filter Nyheter.

I 2019 spår PST mer aktive venstreekstreme grupper i Norge og nye voldsangrep fra disse. Sikkerhetstjenesten peker på flere bekymringsverdige trekk:
  • Rekrutteringen øker
  • Venstreekstreme «kartlegger, sjikanerer og prøver å begå voldshandlinger mot høyreekstreme»
  • Nettverket deres i utlandet kan forverre situasjonen

«Det vil fortsatt være få venstreekstreme grupper i Norge. Samtidig har det vært en økt rekruttering til enkelte av disse gruppene det siste året. Gruppene er også blitt mer aktive og voldelige, noe som har ført til en markant økning i deres utøvelse av politisk motivert vold rettet mot motstandere. Disse trendene vurderes å fortsette i 2019», skriver PST

Den såkalte Antifa-bevegelsen kontakt på tvers av landegrensene gjør at PST frykter at aktivister i Norge skal bli mer voldelige: «Norske venstreekstreme har kontakt med venstreekstreme i andre europeiske land. Dette vil representere en utfordring i 2019. Gjennom denne kontakten blir det norske miljøet knyttet inn i miljøer som har en langt lavere terskel for bruk av vold mot meningsmotstandere enn hva de norske miljøene har hatt de senere årene. Kontakten med venstreekstreme i andre europeiske land kan også inspirere til voldsutøvelse mot men...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.