Nyhetsbrev onsdag 6. februar: Nonner holdt som «sex-slaver», erkjenner paven + Krf-statssekretær har vært taxfree-konsulent

UNDER HIS EYE: Pave Frans erkjente i går at katolske prester og biskoper har stått bak overgrep mot nonner i kirken, at det trolig forekommer fremdeles og at en rekke geistlige er suspendert eller forflyttet etter slike avsløringer. Det er første gang kirken vedkjenner seg problemet offentlig. Paven kalte selv en av sakene «seksuelt slaveri» utført av kirkens menn i en kvinnelig menighet som ble oppløst i 2005. Andre saker som senere har blitt kjent er den indiske biskopen som voldtok en nonne 13 gangerfram til 2016, og alvorlige anklager fra Chile, Italia, Uganda og flere andre land. Som i utallige overgrepssaker i kirken gjennom tiår der gutter har vært ofre, har utstrakt taushetskultur og dekkoperasjoner fram til helt nylig bidratt til å legge lokk på voldtektene av nonner.

EGEN PLASS I HELVETE FOR BREXIT-POPULISTENE: «Jeg har lurt på hvordan det spesielle stedet i helvete ser ut som er for dem som promoterte #Brexit uten så mye som en skisse av en plan om å utføre det på en trygg måte», uttalte – og tvitret – EUs president Donald Tusk i dag, med hundre prosent garanti for å bli sitert i alle europeiske medier.

HJALP TAXFREE-SELSKAP MED RÅD OM KRF: Det viser seg at statssekretær Julian Farner-Calvert (KrF) i løpet av sitt år som rådgiver i First House i 2018 jobbet for flere kunder som er interessante opp mot partiets politikk. Ett av oppdragene Krf-eren hadde var «politisk analyse» på oppdrag fra den norsk-tyske taxfree-giganten Travel Retail Norway, som siden 2004 har hatt monopol på salg av billig alkohol og tobakk ved norske flyplasser. Farner-Calvert bisto med å vurdere hvordan KrF ville stille seg til den borgerlige regjeringens utredning om å erstatte private aktører med Vinmonopolet. Les detaljene og intervju med statssekretæren i vår artikkelen her.

OUCH: «Venstre mangler stolthet, visjoner og politikk som folk tror på. Det er krise for Trine Skei Grandes Venstre, som starter landsmøtevåren om en drøy måned», skriver NRKs Lars Nehru Sand etter at Norstats målingen gir Venstre 2,6 prosent oppslutning – tilsvarende som Kantar TNS for TV 2 (2,5 %). Også på Respons’ måling for VG er Venstre under sperregrensa (riktignok på 3,9 %), og regjeringspartiene ville mistet 19 stortingsmandater om denne målingen – med Høyre på 22,9 prosent og Frp på 10,5 prosent – var valg.

– KINA HACKET VISMA: Det store norske programvareselskapet Visma offentliggjorde i dag at de i september i fjor ble utsatt for et massivt datainnbrudd som skal ha blitt utført av hackere som jobber for kinesisk etterretning. Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet ble koblet inn etter angrepet, som skal ha blitt oppdaget på et tidlig stadium, før et antatt større innbrudd med ptoenstielt «katastrofale» konsekvenser.

EN VANLIG DAG I USA: President Trump serverte løgner og usannheter om både økonomien, arbeidsmarkedet, Nord-Korea, abort og ikke minst om tilstandene på USAs grense til Mexico da han holdt State of the union-talen i natt. Den tåpeligste påstanden var utvilsomt at «hvis ikke jeg hadde blitt valgt til USAs president, ville vi akkurat nå, slik jeg ser det, vært i en storkrig med Nord-Korea». Han gikk også til angrep på de mange varslede kongress-granskingene mot Trump-leiren som han får mot seg etter Demokratenes valgseier i fjor, og hevdet de kan skade økonomien. Parallellt framførte han floskler om samhold på tvers av partiskillelinjene. Alt i alt en tale som forventet, der altså.