Gullalder, korstog og apokalypse: Forskeren om høyreekstremistenes historieforståelse

– Det er den gamle idéen om rasekrig, om gjenfødelse, om en apokalyptisk sluttkamp. Idéen er gammel, men den har fått en ny formulering, sier Fredrik Wilhelmsen til Filter Nyheter. Wilhelmsen leverte nylig en doktoravhandling om historieoppfatningen til høyreekstreme miljøer i Norge. Idéen han viser til er akselerasjonismen – tanken om å øke konfliktnivået og fremskynde voldsomme endringer i samfunnet for å velte et korrumpert system. I rettssaken mot terroristen Philip Manshaus i 2020, sa Manshaus at man må forstå akselerasjonismen for å kunne forstå handlingene hans. – Det er lett å avfeie Manshaus' idéer om at han bruker vold for å utløse en rasekrig med at «dette er det ikke mulig å tro på». Men det man ser er at dette er en type fortellinger som har preget det høyreekstreme landskapet i svært lang tid, forklarer forskeren. I avhandlingen har han forsket på hvordan høyreekstremister oppfatter fortiden, nåtiden og fremtiden. For å gjøre det, har Wilhelmsen analysert tekster som høyreekstremistene selv har skrevet. Forskeren har sammenliknet tre ulike perioder: mellomkrigsfascismen med Nasjonal Samling på 1930- og 1940-tallet, nynazismen i etterkrigstiden, og høyreekstreme bevegelser i dag som Den nordiske motstandsbevegelsen og «solo-terrorister» som Philip Manshaus og Anders Behring Breivik. Selv om hovedfokuset har vært på Norge, har han også sett på høyreradikale bevegelser som Generation Identitær i Danmark og terroristen Brenton Tarrant i New Zealand. Wilhelmsen mener funnene kan kaste lys over høyreekstrem terrorisme i dag.

– En voldsom nostalgi

– Hvis vi ser på Anders Behring Breivik, tenker jeg at hans idéer om historien er preget av en voldsom nostalgi fo...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.