Det farlige hatet: Vi er nødt til å følge bedre med på høyreekstremisme

Hvor mange er de? Hvor farlige er de? Det er nok de to spørsmålene om høyreekstremister vi i Filter Nyheter får oftest. De ærlige svarene er «vi vet ikke» og «vi vet ikke». Det vi vet, er at nye norske høyreekstremister har kommet til i årene etter 2011, og at de er del av et stort internasjonalt fellesskap som verken myndigheter eller medier har forstått godt nok underveis. Samtidig flørter mange innvandringsmotstandere med rasisme og borgerkrigsretorikk som er nær identisk med ekstremistenes voldsbegrunnelser. Da jeg (som journalist i Dagbladet) intervjuet PST-sjef Janne Kristiansen tre dager etter 22. juli-angrepet uttalte hun om Breiviks skjulte planlegging at: «Selv ikke Stasi-Tyskland, som vi ikke vil sammenligne oss med, kunne ha stoppet ham. Det eneste måtte ha vært en chip inne i folks hjerner. Det er ikke et slikt land vi vil ha, det er ikke slik Europa er». Poenget hennes – at terrorister uten synlige voldsønsker før eller siden vil glippe for politiet i et demokrati som ikke masseovervåker innbyggernes minste bevegelser – druknet i kontrovers. Analysen er kanskje mer presis i dag. Sannsynligvis er ingen sikkerhetstjeneste store nok til å gjøre noen dyp vurdering av alle enkeltpersonene som helt åpenlyst fremmer hat mot muslimer, jøder og politikere og svermer for at «noen» skal ta saken i egne hender. Det betyr at vi andre også må følge med – ikke for å fange terrorister, men for å eksponere den hurtige utviklingen i miljøene og gi den offentlig debatt når den skjer, i stedet for når det er for sent. Filter Nyheter har de siste fem årene rettet søkelys mot rasister, jødehatere og ekstremister som el...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.