Ezra (31) tok dekning i synagogen da høyreekstremisten løsnet skudd mot døra

Ezra Waxman (31) befant seg inne i synagogen i Halle.

Før den høyreekstreme terroristen drepte to tilfeldige personer på gata og i et gatekjøkken i tyske Halle onsdag ettermiddag, hadde han gjort forsøk på å komme seg inn i den lokale synagogen. Der inne var 51 personer samlet for å ferie Jom Kippur, en av de aller helligste jødiske høytidene. I den 36 minutter lange videoen som terroristen selv strømmet direkte på internett under draps- og angrepsraidet, uttalte han at jødene er roten til alle problemer. Han erklærte at han ikke «tror» på Holocaust - og overfor politiet har han siden erkjent antisemittiske og høyreekstreme motiver, noe som også underbygges av et forsvarsskrift han publiserte på nett i forkant. Inne i synagogen befant amerikanske Ezra Waxman (31) seg. Waxman er selv barnebarn av Holocaust-overlevende og flyttet til Tyskland så sent som i august i år. - Foreldrene mine har vært bekymret etter at jeg flyttet til Europa, men selv har jeg ikke vært det. Det som skjedde har imidlertid gjort meg mer nervøs. Jeg forstår det ikke: Det finnes ikke en stor jødisk befolkning i Halle, det er nesten ingen jøder her. Og likevel finnes det en så stor aggresjon, et så stort sinne. En antisemittisme, selv der det ikke er jøder, sier Waxman til Filter Nyheter.

Avbrutt av høyt smell fra gata

Sammen med rundt ti andre medlemmer fra en Berlin-basert menighet, hadde Waxman reist i en drøy time sørvestover til Halle for å feire Jom Kippur gjennom bønn, sang og dans. Målet var å spre en «positiv og ung energi» i den lokale menigheten der de fleste medlemmene er voksne og eldre. Han forteller at morgensamlingen i syna...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.