Høyreekstrem terrorist strømmet video av synagogeangrep i Tyskland – erklærte Holocaust-fornektelse og anti-feminisme

Høyreekstremisten som onsdag ettermiddag angrep en synagoge med skytevåpen og hjemmelagde granater i byen Halle i Tyskland mislyktes fullstendig med å ta seg inn i den jødiske menigheten der flere enn 70 personer var samlet under høytiden Jom Kippur. Men han drepte to mennesker da han skjøt en tilfeldig forbipasserende kvinne utenfor synagogen i tilsynelatende frustrasjon og en mann på et tyrkisk gatekjøkken i nabolaget i det som framstår som et rasistisk sekundærangrep. Tilfeldigheter gjorde at ikke langt flere mistet livet i den planlagte terroraksjonen. Gjerningsmannen, navngitt som Stephan Balliet (27) av den tyske avisa Bild, strømmet hele angrepet på nettet via et kamera montert på en hjelm han hadde på seg. I videopptaket vises det ingen andre gjerningspersoner bak selve voldsutøvelsen. Filter Nyheter har gjennomgått det 36 minutter lange opptaket, som i 18-tida onsdag fikk stor spredning blant høyreekstremister i internasjonale nettfora, fulgt av ytterlige oppfordringer til drap på jøder.

Holocaust-fornektelse og nett-referanser

I tillegg til menigheten i Halle var flere jødiske gjester fra Berlin og en rabbi fra New York tilstede i synagogen i Humboldtstrasse, ifølge Deutsche Welle. Terroristens video viser at han kjørte til synagogen i en bil der det lå en bag og andre beholdere fulle av ulike typer hjemmelagde bomber med lunte, i tillegg til minst tre skytevåpen og store mengder ammunisjon. Ut fra skuddtakten til det ene geværet dreide det seg om et automatvåpen, mens en form for rørvåpen så ut til å bli ladet med haglepatroner. I en hastig, innøvd erklæring inn i kameraet før han kjører kaller han seg «Anon» – en vanlig forkortelse for brukere («anonymous») på de beryktede chan-forumene på nettet som en rekke ganger har vært publiseringsplattform for massedrapsmenn. Gjerningsmannen sier i sendingen at han mener Holocaust aldri skjedde, og ko...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.