Høyreekstrem terrorist strømmet video av synagogeangrep i Tyskland – erklærte Holocaust-fornektelse og anti-feminisme

Høyreekstremisten som onsdag ettermiddag angrep en synagoge med skytevåpen og hjemmelagde granater i byen Halle i Tyskland mislyktes fullstendig med å ta seg inn i den jødiske menigheten der flere enn 70 personer var samlet under høytiden Jom Kippur. Men han drepte to mennesker da han skjøt en tilfeldig forbipasserende kvinne utenfor synagogen i tilsynelatende frustrasjon og en mann på et tyrkisk gatekjøkken i nabolaget i det som framstår som et rasistisk sekundærangrep.

Tilfeldigheter gjorde at ikke langt flere mistet livet i den planlagte terroraksjonen.

Gjerningsmannen, navngitt som Stephan Balliet (27) av den tyske avisa Bild, strømmet hele angrepet på nettet via et kamera montert på en hjelm han hadde på seg. I videopptaket vises det ingen andre gjerningspersoner bak selve voldsutøvelsen.

Filter Nyheter har gjennomgått det 36 minutter lange opptaket, som i 18-tida onsdag fikk stor spredning blant høyreekstremister i internasjonale nettfora, fulgt av ytterlige oppfordringer til drap på jøder.

Holocaust-fornektelse og nett-referanser

I tillegg til menigheten i Halle var flere jødiske gjester fra Berlin og en rabbi fra New York tilstede i synagogen i Humboldtstrasse, ifølge Deutsche Welle.

Terroristens video viser at han kjørte til synagogen i en bil der det lå en bag og andre beholdere fulle av ulike typer hjemmelagde bomber med lunte, i tillegg til minst tre skytevåpen og store mengder ammunisjon. Ut fra skuddtakten til det ene geværet dreide det seg om et automatvåpen, mens en form for rørvåpen så ut til å bli ladet med haglepatroner.

I en hastig, innøvd erklæring inn i kameraet før han kjører kaller han seg «Anon» – en vanlig forkortelse for brukere («anonymous») på de beryktede chan-forumene på nettet som en rekke ganger har vært publiseringsplattform for massedrapsmenn.

Gjerningsmannen sier i sendingen at han mener Holocaust aldri skjedde, og kommer med anti-feministiske og innvandrerfiendtlige troper, før en konklusjon om at jødene er roten til alle disse problemene.

I bilen like før skytingen kommer han også med en mulig nazistisk referanse: «Ingen forventer internett-SS».

Sikkerhetstiltak hindret massakre

Da  27-åringen ankommer synagogen, framstår han i videoen umiddelbart frustrert og banner da han ser at både en stor port og en mindre dør gjennom en høy mur som omkranser området, er stengt. Han setter fyr på og kaster en sprengladning over muren, før han henter flere bomber fra lageret i bilen og kiler én ladning i porten i et forsøk på å sprenge den opp, uten hell.

Da en tilfeldig forbipasserende (hvit) kvinne til fots roper noe til ham etter eksplosjonene, skyter han henne i ryggen med fire skudd fra et automatvåpen. Like etter kommer han tilbake og skyter ytterligere ni skudd mot den livløse kroppen på bakken etter å ha ropt «svin».

Også skyting med hagleskudd mot den andre synagogedøren, mislykkes. Gjerningsmannen prøver  å gå inn i en bakgård som viser seg å ikke ha adgang til synagogen.

En mannlig bilist som stanser for å se til kvinnen som ble skutt i gata, er selv i ferd med å bli drept da terroristen sikter på ham med et av geværene og gjør flere avtrekk, men skuddene går ikke av.

«Sorry guys»

Etter det omlag sju minutter lange forsøket på å ta seg inn i synagogen, der han minst fem ganger kaster sprengladninger over muren som går av på baksiden, setter han seg i bilen og kjører mens han beklager overfor publikum og kaller seg selv en taper, men sier han skal forsøke å drepe noen andre når han først er i gang. (Her bruker han et ord som er utydelig men kan være et nedsettende utrykk myntet på innvandrere).

Da han oppdager et kebab-gatekjøkken utbryter han «döner», går ut av bilen og kaster en av sprengladningene mot inngangspartiet før han tar seg inn i lokalet der tre menn forsøker å flykte eller ta dekning. Minst én mann blir truffet av skuddene som følger og ligger livløs igjen.

Senere, etter problemer med flere av våpnene, forsøker terroristen også å skyte etter en eller flere personer på gata som flykter fra gatekjøkken-angrepet.

Etter en lengre flukt med bil etterpå, høres det som trolig er en konfrontasjon med politiet der det blir løsnet en rekke skudd mens kameraet ligger på bakken eller i bilen.

Hyllet og latterliggjort av høyreekstreme

I tillegg til videoen ser gjerningsmannen også ut til å ha publisert skriftlige dokumenter med detaljerte beskrivelser av angrepsplanen mot synagogen og de hjemmelagde eller modifiserte våpnene han skulle bruke. Flere av bildene i dokumentene samsvarer med gjenstander i angrepsvideoen. Hvis dokumentene er autentiske, bruker han her uttrykk som underbygger ytterligere at han ønsker å framstå som en nettradikalisert høyreekstremist som hater muslimer, svarte og «kommunister» i tillegg til jøder.

Selve angrepsvideoen ble onsdag kveld delt i en lang rekke høyreekstreme nettforum, særlig på tjenesten Telegram, i løpet av kort tid.

I flere forum ble selve videoopptaket eller bilder og utdrag derfra ledsaget av hyllester. I Telegram-grupper der brukerne ofte sympatiserer med den såkalte Siege-kulturen, fokusert på høyreekstrem terrorisme og attentater, blir gjerningspersonen omtalt som «saint» – en helgen – vanlig sjargong for terrorister som tas til inntekt for bevegelsen.

Allerede før videoen ble kjent, var det tilløp til jubel på disse forumene da et bilde tatt av et øyenvitne indikerte at gjerningspersonen var hvit og hadde forsøkt å drepe jøder.

Andre meningsfeller gjør narr av gjerningsmannen fordi han bare klarte å drepe to personer.

«Dårlige forberedelser. Han burde ha visst at jødene har store sikkerhetstiltak nå til dags», skriver en bruker på et forum som er drevet av nynazister med bånd til Sverige.

  • Filter Nyheter bruker ikke bilder som viser gjerningsmannen, våpen eller ofre fra videoen, som ble publisert for å inspirere til nye høyreekstreme terrorangrep.

På Filter Nyheter finner du ingen annonser, bare grundig  journalistikk. Vår forretningsmodell er innholdsmarkedsføring publisert via Filterpartner.no. Filters publikasjoner skal være åpne og gratis for alle. 
Har du lyst til å støtte vårt arbeid med kritisk og faktabasert journalistikk, kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). All støtte går til Filters redaksjonelle arbeid.