Spørsmålene som gjenstår etter at Hydro renvasket seg selv i forurensnings-skandalen

Hydro innrømmer ulovlige utslipp i Brasil, men hevder at dette ikke har påvirket miljøet.

Hydro gikk mandag langt i å frikjenne seg selv da selskapet la fram to rapporter for presse og investorer. Den ene rapporten er forfattet av Hydro, den andre av det eksterne konsulentselskapet SGW Services, som Hydro selv har leid inn i Brasil. Konklusjonene:

  • Det har ikke vært overløp fra Alunorte-anleggets deponier for giftig rødslam
  • Det finnes «ingen indikasjoner eller bevis» på at Alunorte har forurenset lokalsamfunn
  • Og det finnes heller ikke indikasjoner eller bevis på «vesentlig eller varig innvirkning på miljøet i elvene i nærheten» av rafinneriet
Hydro har imidlertid innrømmet flere ulovlige utslipp av forurenset regnvann. Utslippene ble gjort for å avlaste vannrenseanlegget på fabrikkområdet etter de store nedbørsmengdene natt til 17. februar i år, men også flere ganger mellom 20. og 25. februar.

Bellona: - Et stort paradoks

Under pressekonferansen ble det gjentatte ganger understreket hvor kraftig dette regnværet faktisk var:
  • Geolog Sidney Aluani, som presenterte funnene i den Hydro-finansierte SGW Services-rapporten, poengterte at nedbøren var spesielt kraftig de første 45 minuttene, for deretter å tilta i styrke mot slutten av en periode totalt på ti timer - til sammen falt det 224 millimeter.
  • Hydro-direktør Tom Røtjer forklarte at det var helt riktig av fabrikkledelsen å la vannet gå direkte ut i Pará-elva via en ulisensiert kanal for å avlaste fabrikkens eget renseanlegg og unngå ytterlige oversvømmelser på området (med de farene for rødslam-overløp dette kunne ha medført).
  • På samme tid kommer rapportene med forslag til forbedringer av nettopp vannbehandling og rensekapasitet på fabrikkområdet, i tillegg til at Hydro har varslet en investering på 500 millioner kroner i vannbehandlingssystemet for å øke kapasiteten.
Fagsjef Ru...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.