Det er snart et døgn siden president Trump antydet at han kom til å ta en beslutning «om 24 til 48 timer» om militær respons i Syria etter gassangrepet på sivile, men det er mulig han er mer opptatt av problemene på hjemmebane (se nedenfor). Ellers:

«SÅ JÆVLA POLITISK KORREKT»: Denne må du få med deg. Tora Lind Berg i Filter har gjort et dypdykk i faktaene bak debatten om kvinner i Forsvaret, og har blant annet fått ut detaljerte tall som ikke har blitt offentliggjort før nå. (Hvor mange kvinnelige kampsoldater tror du det dreier seg om totalt i 2018, forresten?) Kanskje vel så interessant er intervjuene med fire kvinnelige soldater, som slett ikke avviser forskjeller mellom norske menn og kvinner i uniform.  – Guttene har større voldsinstinkt. For eksempel å være klar til å drepe. Det vekkes litt senere hos oss. Jeg er mye mer voldelig nå enn jeg var i starten, sier geværsoldaten Josefine (20) til Filter NyheterBegge artiklene ligger her.
    PS: Om du deler de grundige artiklene våre på Facebook (og Twitter), blir både vi og vennene dine glade. Det er sånn vi får nye, trofaste lesere.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

HEMMELIGHETSVOKTEREN I TRØBBEL: Det føderale politiet FBI gikk i går til aksjon mot Donald Trumps personlige advokat, Michael Cohen. Etterforskerne ransaket hjemme, på kontoret og i hotellromet hans, med rettskjennelse om å ta med seg datamaskiner, telefoner, regnskaper og klientkommunikasjon med blant andre Trump sjøl. Cohen er mistenkt for blant annet banksvindel og mulige brudd på reglene for valgkampfinansiering. Den siste tida har han vært best kjent for å ha vært den som betalte pornoskuespilleren «Stormy Daniels» rundt en million kroner for å holde kjeft om et seksuelt forhold til Trump. Men bare fantasien setter grenser for hvilke dokumenter FBI kan finne eller hva Cohen kan overtales til å vitne hvis han risikerer fengselsstraff. «This search warrant is like dropping a bomb on Trump’s front porch», sier en tidligere statsadvokat til Washington Post, som sammenligner Cohen med et bankhvelv. «Han er vokteren av hemmelighetene hans, fra forretningsavtaler til personlige anliggende – og den som utfører ønskene hans», skriver avisa. Trump ble rasende da han fikk høre om FBI-aksjonen like etter at den var i gang, og kalte den «et angrep på landet vårt», «et angrep på alt vi står for» og «innbrudd» i advokatkontoret. Om hans eget justisdepartement, der altså. (Følg med på Twitter når han står opp i dag – det kommer nok mer).

– UANSVARLIG: En brasiliansk domstol påla i går Hydro å stille en bankgaranti på rundt 340 millioner kroner for å dekke fremtidige krav om erstatning fra myndigheter og beboere i området rundt Alunorte-raffineriet. (Brasilianske myndigheter saksøkte selskapet for omtrent det dobbelte i begynnelsen av april, mens Hydro gikk til motsøksmål). Det skjedde omtrent samtidig som Hydro frikjente seg selv i går, da selskapet la frem to rapporter (den ene forfattet av Hydro, den andre av et brasiliansk konsulentselskap Hydro har leid inn) som konkluderer med at:

  • det ikke har vært overløp fra deponiene med giftig rødslam
  • det ikke finnes indikasjoner eller bevis for at Alunorte-raffineriet har forurenset lokalsamfunn i Barcarena
  • og at de ulovlige utslippene, som selskapet faktisk har innrømmet, ikke har hatt «vesentlig eller varig innvirkning på miljøet i elvene i nærheten».

Aksjekursen steg i været ganske umiddelbart, men den brasilianske påtalemyndigheten reagerte kraftigUndersøkelsene utført av det statlige og delstatlige statsadvokatembetet viser at urensede utslipp skjer rutinemessig ved Hydros Alunorte-anlegg, et faktum som selskapet synes å anse helt normalt og akseptabelt. Det er det selvfølgelig ikke». Og enda hardere: «Ethvert forsøk på å skjule dette faktum er et angrep på rettighetene til familiene som har fått sin helse og sitt livsgrunnlag skadet, og er dessuten en ytterligere demonstrasjon av uansvarlighet og mangel på åpenhet»Under pressekonferansen i går varslet Hydro flere forbedringer ved Alunorte-raffineriet, samt 250 millioner kroner til tiltak for å «bidra til bærekraftig vekst i Barcarena». Vi får se om det får brasilianske myndigheter på glid.

GISKE HAR EN IDÉ: Det er en smule forvirring rundt nøyaktig hva som nå er Trond Giskes rolle utover å være mildt irriterende for Jonas Gahr Støre. Etter at flere medier i to dager har meldt at Giske skal lede et nytt «idénettverk» i Trøndelag Ap for å finne tilbake til grasrota, ble dette plutselig avkreftet av partilederen på Politisk kvarter i morges. – Akkurat det kjenner ikke jeg igjen. Det de vedtok i Trøndelag var å sette i gang et organisasjonsutvalg (…) Han har trukket seg som nestleder og han er ikke valgt til nye verv i Trøndelag, sa Støre, som opplyser at det er lederen av Trøndelag Ap, Anne Marit Mevassvik, som også leder idéarbeidet.  – Jeg vet, Trond, at du er veldig engasjert i dette. Vi trenger erfaringen din og klokskapen din. Det gleder en partisekretærs hjerte at Trøndelag går i bresjen her, sa Kjersti Stenseng da det i helga ble kjent at Giske skulle være involvert i fornyingsarbeidet.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter