Derfor er Norges nei til kryptograving så «krise»

Finansminister Siv Jensen (Frp).
Husker du han som sa at «internett er en flopp»? Utsagnet sto på trykk i et leserbrev i Dagens Næringsliv i 1996, og er siden blitt kanonisert i wall of fame over «så feil går det an å ta». En motegreie som ville gå over om noen år. «Den store feil fremtidsforskere og datafreakere gjør, er å trekke erfaringene fra bruk av PC på arbeidsplassene inn i hjemmene. En slik projisering holder ikke», skrev Leif Osvold den gang (han er fortsatt en aktiv skribent - og har de siste par årene skrevet en håndfull innlegg om kommentarfelt på, jepp, internett). Det er i praksis det skattedirektoratet, regjeringen og en rekke politikere på Stortinget sier nå, ifølge teknologer i IT-miljøet. De sikter til teknologien som har fått kallenavnet «internett 3.0»: Blockchain, eller blokkjeder på norsk, finansiert gjennom et digitalt belønningssystem som kan brukes som penger: Kryptovaluta, med Bitcoin som den største og mest kjente. PSST: Trenger du en kjapp innføring i hva blokkjede og kryptovaluta er? Se denne korte forklaringsvideoen: https://youtu.be/S0HLMu127S8 ... Og les om blokkjeder for dummies-saken vår. I 2016 gjorde Regjeringen endringer i regelverket for elavgift slik at datasentre regnes som kraftkrevende industri, og får redusert el-avgift på linje med disse. El-avgiften er på 16,58 øre per kWh, mens kraftkrevende industri bare betaler 0,48 øre per kWh. Det, samt at kursene på kryptovaluta steg i taket for et år siden, og bidro til at en rekke utenlandske selskaper kom til Norge for å starte utvinning a...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.