Derfor får Aas en gullkantet avtale med børsen

Hvorfor i helsike får kraftspekulanten Einar Aas beholde 20-millionersvillaen, kunst, bil OG BÅT etter han nesten kjørte kraftmarkedet i grøfta? For ikke å snakke om at han får lov til å tjene 1,2 millioner kroner I ÅRET de neste tre årene uten at han må dele med kreditorene!? Fordi han var så stor at aktørene i kraftmarkedet har «valgt å behandle han som et stort konsern på randen av konkurs», og at  «samfunnet er best tjent med å holde han fornøyd nok til å betale tilbake gjelden», har vært svaret fra økonomi-kommentatorer og andre forståsegpåere de siste dagene. Vel. Kort oppfriskning: Det er to måneder siden Einar Aas nærmest over natten tapte 1,3 milliarder på spekulasjon i kontrakter på kraftbørsen Nasdaq. Grimstadmannen gikk i spagaten da forskjellen mellom norske og europeiske strømpriser ble historisk store. Aas hadde veddet stort på det motsatte. Så langt over evne at børsen manglet en milliard etter kontoen var tømt. Aas' manglende innbetaling åt seg inn i 70 prosent av børsens krigskasse, det såkalte sikkerhetsfondet. Det er ikke mindre enn 166 kreditorer som vil ha pengene sine tilbake etter Aas’ høye spill.

Hva går avtalen ut på?

Nå skal han betale tilbake disse pengene ved å selge eiendommer på Tjuvholmen, investeringer i Spania og andre verdier på en vanlig måte, og dermed få så mye penger som mulig for dem, i stedet for å selge på tvangsauksjon til kuppris. Slik håper kreditorene å få tilbake opp mot to tredeler av tapet. Detaljene er visst hemmelig. Nasdaq og advokat Marius Moursund Gisvold viser til taushetsavtale. Følgende har kommet frem i DN:

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.