INNVANDRINGSKUTT MOT POPULISME: Hillary Clinton vekker oppsikt både hjemme og ute etter et intervju med The Guardian der hun argumenterer for at europeiske land må møte høyrepopulismens frammarsj med å bremse innvandringen. «Jeg tror Europa trenger å ta grep om migrasjon fordi det var det som antente flammen», sier Clinton. Nesten-presidenten og den tidligere utenriksministeren gir Angela Merkel og andre europeiske statsledere ros for å ha vært sjenerøse, men: «man må kunne si at Europa har gjort sin del, og må gi klar beskjed om at «vi kommer ikke til å kunne fortsette å gi beskyttelse og støtte», fordi om vi ikke håndterer migrasjonsspørsmålet så vil det fortsette å ryste samfunnene».

ABORTEFFEKTEN:  Ap får 31,3 prosent oppslutning på Ipsos’ måling for Dagbladet – en framgang på 5,2 prosentpoeng, mens Høyre går tilbake 3,2 til 23,1 prosent. KrF er nede på 3,3 prosent (men tilbakegangen på én prosent er innenfor feilmarginen), på nivå med Venstre som har 3,6 prosent oppslutning. Frp går fram, til 12,8 prosent.

TOTAL KOLLAPS: Det er egentlig litt rart om noen ble overrasket, siden Per Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde for lengst har tatt til orde for samarbeid mellom Frp og Sverigedemokratene. Men Ap-leder Jonas Gahr Støre var blant dem som reagerta da Frp-duoen i går la ut et gledesstrålende bilde av seg selv sammen med SD-leder Jimmie Åkesson under en komitéreise til Stockholm. «SD er de eneste som har en politikk som kan redde Sverige fra total kollaps. Allikevel gjør de andre partiene alt for å hindre dem i å få innflytelse», skrev Amundsen på Facebook.  «Fremskrittspartiet og Siv Jensen har brukt mye tid på å fri seg fra sammenlikninger med Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti. Men noen tettere omfavnelse (…) kan man vanskelig tenke seg»kommenterte Støre.

APROPOS: 76 dager etter riksdagsvalget mangler Sverige ennå et realistisk regjeringsalternativ. I morges ble det klart at «stortingspresident» Andreas Norlén (M) gjør en vri på det nye sonderingsoppdraget til Stefan Löfvengjennom å forhåndsvarsle at han uansett skal stemmes over som statsministerkandidat i Riksdagen, med sikte på 5. desember. Når dette blir satt på spissen, ligger presset på Centerpartiet og Liberalerna for et fullstendig brudd med det borgerlige samarbeidet og forhandlinger med «sosserna».

FISKESLAG: Det er stor bølgehøyde for Ap (og SV og Rødt) i Tromsø etter oppsiktsvekkende støtte til MDGs forslag om å bare tillate lukkede oppdrettsanlegg i kommunen. Oppdrettsnæringens jurister hevder kommunestyret har gått utover sitt ansvarsområde, og får støtte fra fiskeriminister Tom Harald Nesvik (Frp)– Her tiltar de seg en rolle de ikke har. Det er viktig at lokalpolitikerne forholder seg til sine ansvarsområder, sier han til NRK. Teknologien er ikke klar for å bygges ut i stor skala ennå, og vedtaket kan dermed bety at hovedstaden i nord sier nei til oppdrett de neste årene. Ifølge iTromsø var saken ikke oppe til behandling som egen sak, men ble vedtatt som et punkt i kommunens nye klima- og miljøplan. Avisa spurte Ap-gruppeleder Jarle Heitmann om partiet hadde sjekket ut hvilke konsekvenser vedtaket får for næringa, og fikk til svar at nei, det hadde de ikke. Nå sier Ap-ordfører Kristin Røymo (Ap) at kommunen ønsker seg en «visjon» om lukkede anlegg.