Da verden kom til Ballangen for å bygge datasenter

Ballangsleira sett fra lufta. I dag huser den en flystripe for den lokale flyklubben.
— Hadde jeg visst det jeg vet i dag, så ville jeg aldri sagt ja til dette prosjektet, sier Knut Einar Hanssen. Det har sust kraftig rundt rådmannens ører i et år. En liten kommune helt nordøst i Nordland fikk hele verdens øyne rettet mot seg en sensommerdag i 2017. Noen driftige forretningsmenn hadde slått seg sammen, enkelte fra selveste New York og California, andre fra Nord-Norge og noen sørpå, og lanserte et prosjekt så storslått at medier i hele verden skrev om det: BBC, CNBC, Bloomberg... For det var en verdensnyhet: Verdens største datasenter, et enormt anlegg for lagring og administrasjon av servere til bruk for skytjenester (tenk Dropbox, Netflix, Spotify). Målet: Å tiltrekke seg globale giganter som Facebook og Amazon. Til Ballangen! Bare tegningene var så spektakulære at de ble slått opp i magasiner for arkitekter og designere. Det vant faktisk en pris for «mest innovative datasenterdesign» av bransjenettstedet Architizer.  Kapasiteten kunne bygges til ufattelige 1000 megawatt. Norges største datasenter i dag har ti. Om hele potensialet realisere...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.