Denne mannens provokasjon utløste Nørrebro-bråket: Slik reagerer politi og politikere

Rasmus Paludan kort tid før han ble forsøkt angrepet på Blågårds plass.

Dansk politi hadde hendene fulle da det brøt ut opptøyer i flere København-bydeler søndag, der både biler, containere, sykler og avfall ble satt i brann. Bråkmakerne - beskrevet av politiet som «områdets mistilpassede unge og folk med gjengtilknytning» - kastet brostein mot ordensmakten, som svarte med tåregass og pågripelser: https://twitter.com/DRNyheder/status/1117524186111438848 I sentrum for begivenhetene sto den islamfiendtlige og høyreradikale advokaten og politikeren Rasmus Paludan, av flere omtalt som søndagens eneste vinner. For to år siden stiftet Paludan mikropartiet «Stram kurs», som har gått til valg på å forby islam og utvise flyktninger. Danske velgere har i stor grad ignorert ham fullstendig. Men Paludan har skaffet seg oppmerksomhet i sosiale medier, der han legger ut filmer fra sine hyppige markeringer i offentligheten. I fjor demonstrerte Paludan i snitt mer enn én gang i uka, mens han i år virker å ha økt frekvensen. 

Har brukt 24 millioner på beskyttelse

Bare siden starten av 2018 har danske myndigheter brukt 24 millioner kroner på å beskytte ham - seks av millionene bare i år. Helgens aksjon skulle opprinnelig finne sted i Mjølnerparken, men ble flyttet etter at en bil eksploderte i området natt til søndag. Søndagens opptøyer i hovedstaden spredte seg fra Indre Nørrebro, der Paludan fikk tillatelse til å gjennomføre sin varslede markering i et avsperret område på Blågårds plass. I noen få minutter - og under sterk politibeskyttelse - kastet islamkritikeren en koran gjentatte ganger opp i luften og lo...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.