Dansk politi hadde hendene fulle da det brøt ut opptøyer i flere København-bydeler søndag, der både biler, containere, sykler og avfall ble satt i brann.
Bråkmakerne – beskrevet av politiet som «områdets mistilpassede unge og folk med gjengtilknytning» – kastet brostein mot ordensmakten, som svarte med tåregass og pågripelser:
Politi efter Paludan-demonstration: Vi havde ikke forventet, at uromagere ville vende sig mod os https://t.co/R0vtC6GCA2 pic.twitter.com/epvCbmEX5F
— DR Nyheder (@DRNyheder) April 14, 2019
I sentrum for begivenhetene sto den islamfiendtlige og høyreradikale advokaten og politikeren Rasmus Paludan, av flere omtalt som søndagens eneste vinner. For to år siden stiftet Paludan mikropartiet «Stram kurs», som har gått til valg på å forby islam og utvise flyktninger. Danske velgere har i stor grad ignorert ham fullstendig.
Men Paludan har skaffet seg oppmerksomhet i sosiale medier, der han legger ut filmer fra sine hyppige markeringer i offentligheten. I fjor demonstrerte Paludan i snitt mer enn én gang i uka, mens han i år virker å ha økt frekvensen.
Har brukt 24 millioner på beskyttelse
Bare siden starten av 2018 har danske myndigheter brukt 24 millioner kroner på å beskytte ham – seks av millionene bare i år. Helgens aksjon skulle opprinnelig finne sted i Mjølnerparken, men ble flyttet etter at en bil eksploderte i området natt til søndag.
Søndagens opptøyer i hovedstaden spredte seg fra Indre Nørrebro, der Paludan fikk tillatelse til å gjennomføre sin varslede markering i et avsperret område på Blågårds plass.
I noen få minutter – og under sterk politibeskyttelse – kastet islamkritikeren en koran gjentatte ganger opp i luften og lot den falle ned på bakken. Stuntet ble avbrutt da en gruppe sinte tilhørere stormet politisperringene og forsøkte å angripe koran-kasteren, som raskt ble ført bort av politiet.
I begynnelsen av april ble Paludan dømt til 14 dagers betinget fengsel for rasisme (saken ble anket, journ. anm.), etter at han oppsøkte hjemmet til Bwalya Sørensen – opphavskvinnen bak den danske avleggeren av «Black lives matter»-bevegelsen – og spilte inn en video for sosiale medier.
«Fremmede fienders blod vil ende i kloakken»
I videoen snakker han om at Sørensen gir hvite skylden for at det går dårlig for de svarte i Sør-Afrika fordi hun «som de fleste negere i Sør-Afrika ikke er begavet nok til å se hvordan tingene rent faktisk forholder seg». Han sier også at befolkningsgrupper med lav intelligenskvotient ikke kan styre en nasjon «fordi de simpelthen ikke evner det».
Paludan har vært omstridt i en årrekke: Før han stiftet sitt nye parti, sto han på valglista til det konservative partiet Nye Borgerlige, men ble tvunget til å melde seg ut etter uttalelser ved en markering i regi av den innvandringsfiendtlige organisasjonen For frihet, tidligere kjent som Pegida Danmark:
– Vi vil kjempe side om side med politi og heimevern, som utgjør våre brødre. Våre gater vil bli forvandlet til floder av blod. Og de fremmede fienders blod vil ende i kloakken, der de fremmede fiender hører hjemme, sa han i 2016.
Raskt fordømt av statsministeren
I 20-tiden søndag kveld dukket han opp som tilhører da politiet avholdt pressekonferanse om bråket i hovedstaden, noe som naturlig nok gav ham mer oppmerksomhet – samtidig som han har varslet en ny aksjon, også denne på Blågårds plass, tidlig tirsdag ettermiddag.
De fleste danske politikere fordømmer både Paludans provoserende aksjoner og opptøyene i hovedstadens innvandrertette bydeler, men legger vekt på ulike aspekter ved det som skjedde søndag.
Statsministeren Lars Løkke Rasmussen (V) tok for seg den islamfiendtlige politikeren først, i en Twitter-melding der han manet til å møte Paludan med argumenter heller enn vold:
Tager kraftig afstand fra Paludans meningsløse provokationer, der ikke har andet formål end at så splid. Mød ham med argumenter – ikke med vold. Værn om demokratiet og ytringsfriheden. Lad ikke nedsættende handlinger rettet mod bestemte grupper i DK ødelægge vores sammenhold.
— Lars Løkke Rasmussen (@larsloekke) April 14, 2019
Venstresiden i dansk politikk svarte med et uvanlig skulderklapp, skriver Berlingske. Både Pia Olsen Dyhr, leder for Sosialistisk folkeparti, og Enhedslisten-leder Pernille Skipper, roste statsministeren og tok kraftig avstand fra Paludan:
Helt enig med statsministeren #dkpol https://t.co/2BaSePfZDG
— Pia Olsen Dyhr (@PiaOlsen) April 14, 2019
Rasmus Paludan har ikke andet mål end at så splid og skabe had. Han er voldsomt provokerende, men han skal mødes med argumenter, ikke med vold. Hans generaliseringer har ikke hold i virkeligheden og kan overvindes med ord #nørrebro❤️
— Pernille Skipper (@PSkipperEL) April 14, 2019
Men rekkefølgen på fordømmelsene ble raskt gjenstand for debatt. Gruppelederen for innvandringsfiendtlige Dansk folkeparti, Peter Skaarup, sørget for å rette kritikken mot steinkasterne først:
Vanvittige scener på Nørrebro. Provokatøren Paludan skal ikke mødes med vold, men ignoreres af dem, der er uenige med ham. Hvis man angriber politiet fysisk og kaster sten mod politifolkene, bør man idømmes hårde fængselsstraffe. #dkpol #dkkrimhttps://t.co/u2h5CnDYK6
— Peter Skaarup (@skaarup_df) April 14, 2019
Skaarup fulgte siden opp med følgende Twitter-melding, der han understreket at Paludans demonstrasjon var «kortvarig»:
I går eftermiddag demonstrerede Rasmus Paludan kortvarigt på Blågårds Plads. Efterfølgende har der været massiv ballade på Nørrebro, i Nordvest og på Christiania hele natten. Ballademagerne skal stoppes og straffes hårdt. Deres adfærd er vanvittig. #dkpol https://t.co/oNjyrkZZEs
— Peter Skaarup (@skaarup_df) April 15, 2019
Også justisminister Søren Pape Poulsen, som leder Det konservative folkeparti, sørget for å legge inn litt mer skyts mot de «meget voldelige antidemokrater»:
En trist søndag😢. Paludans cirkus hvor det kun gælder om at så splid mellem folk og provokere og den anden side med meget voldelige antidemokrater, som er så vanvittige at kaste sten mod politiet.
Vold er aldrig svaret! Brug argumenter – eller endnu bedre – ignorer Paludan— Søren Pape Poulsen (@SorenPape) April 14, 2019
En eldre debatt om blasfemiparagrafen, som Folketinget avskaffet i 2017, blusset også opp igjen. Sosialdemokratiet var det eneste danske partiet som stemte for å bevare paragrafen, blant annet på bakgrunn av at Politiets etterretningstjeneste hadde advart mot situasjoner som den som oppsto søndag.
Utenriksminister Anders Samuelsen (Liberal allianse) tok til motmæle og ville heller forsvare ytringsfriheten:
Tænk at der er bla politikere der mener at måden at forebygge voldsmænds voldelige adfærd er ved at genindføre blasfemiparagraffen og dermed begrænse ytringsfriheden så voldsmændene kan blive beskyttet mod at blive provokerede og voldelige. Hvor er det skræmmende. #dkpol
— Anders Samuelsen (@anderssamuelsen) April 14, 2019
Samtidig som Rasmus Paludan overfor danske medier i går uttalte at politiet ikke hadde gjort nok for å beskytte ham mot voldelige meningsmotstandere, gikk politiet langt i å indikere at den omstridte islammotstanderen misbruker sin rett til å demonstrere:
– Dette er i ferd med å utvikle seg til en farse, forstått på den måten at vi bruker så mye tid på én enkelt mann og hans måte å agere i et demokrati på, uttalte lederen i det danske politiforbundet, Claus Oxfeldt, som understreket at politiet fungerer i et «lukket kretsløp» der stor innsats på ett område gir mindre ressurser til andre oppgaver:
– Kan man rope seg til å stjele av politiets tid? sa politimannen.