NEKTET Å DEMONSTRERE: Den islamfiendtlige provokatøren og koran-kasteren Rasmus Paludan, som søndag sto i sentrum for begivenhetene da det brøt ut opptøyer på Nørrebro i København, er blitt nektet av dansk politi å gjennomføre en varslet markering i samme bydel tirsdag. Det skjer etter at politiet har funnet en gjenstand som ligner en håndgranat ved Blågårds plass, der Paludan ville demonstrere. Bevæpnet politi og bombegruppe er nå på stedet, skriver Berlingske. Mandag ettermiddag brøt det ut bråk i bydelen Albertslund, hvor det ble kastet stein og avfyrt fyrverkeri mot politiet. Også her hadde Paludan varslet at han ville demonstrere, noe politiet til slutt ikke tillot. Les vår artikkel om Paludan og politikernes reaksjoner etter helgens voldsomheter i den danske hovedstaden her.

EN NY START: Frode Berg (63) fra Kirkenes er i byretten i Moskva funnet skyldig i spionasje og dømt i tråd med aktors påstand: 14 års fengsel. Dommen er streng, men avgjørelsen i skyldsspørsmålet er ikke uventet og kanskje ikke like mørk for Berg som den kan høres ut: Han frasier seg nå muligheten til å anke for at dommen skal bli rettskraftig snarest mulig, og dermed starte arbeidet med en diplomatisk løsning på saken – enten en soningsoverføring til Norge eller en benådning. «Vi advokater forutsetter at noe skjer diplomatisk. Nå som dommen er kommet kan vi begynne å legge en strategi», sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til VG.

SLUKKET: Brannen i Notre-Dame ble ved ti-tiden i dag meldt fullstendig slukket av brannvesenet i Paris. I løpet av dagen vil eksperter ta seg inn for å danne seg en første oversikt over skadene og starte etterforskningen av årsaken til brannen, som ifølge politiet var uforsettlig og knyttet til det pågående restaurasjonsarbeidet for å redde den 850 gamle katedralen fra sprekkdannelser som ble oppdaget i fjor.

Mens det 90 meter høye kirkespiret, som ble bygget på 1800-tallet, og deler av steinhvelvingen over kirkerommet har rast sammen, ser hovedstrukturen – inkludert de to ikoniske steintårnene – inntil videre ut til å ha klart seg. Det har også en rekke kunstverk som ble fjernet fra kirken før restaurasjonsarbeidet startet, samt religiøse relikvier som tornekronen og linkledet som ifølge tradisjonen skal ha tilhørt Ludvig IX. Tilstanden til de tre ikoniske mosaikkvinduene er imidlertid uklar, og det er på det rene at verdens kulturarv har lidd et nesten ubeskrivelig tap.