Nyhetsbrev tirsdag 16. april: Mer bråk i København + Berg spiondømt + «Ghettoer» i Oslo

NEKTET Å DEMONSTRERE: Den islamfiendtlige provokatøren og koran-kasteren Rasmus Paludan, som søndag sto i sentrum for begivenhetene da det brøt ut opptøyer på Nørrebro i København, er blitt nektet av dansk politi å gjennomføre en varslet markering i samme bydel tirsdag. Det skjer etter at politiet har funnet en gjenstand som ligner en håndgranat ved Blågårds plass, der Paludan ville demonstrere. Bevæpnet politi og bombegruppe er nå på stedet, skriver Berlingske. Mandag ettermiddag brøt det ut bråk i bydelen Albertslund, hvor det ble kastet stein og avfyrt fyrverkeri mot politiet. Også her hadde Paludan varslet at han ville demonstrere, noe politiet til slutt ikke tillot. Les vår artikkel om Paludan og politikernes reaksjoner etter helgens voldsomheter i den danske hovedstaden her.

EN NY START: Frode Berg (63) fra Kirkenes er i byretten i Moskva funnet skyldig i spionasje og dømt i tråd med aktors påstand: 14 års fengsel. Dommen er streng, men avgjørelsen i skyldsspørsmålet er ikke uventet og kanskje ikke like mørk for Berg som den kan høres ut: Han frasier seg nå muligheten til å anke for at dommen skal bli rettskraftig snarest mulig, og dermed starte arbeidet med en diplomatisk løsning på saken – enten en soningsoverføring til Norge eller en benådning. «Vi advokater forutsetter at noe skjer diplomatisk. Nå som dommen er kommet kan vi begynne å legge en strategi», sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til VG.

SLUKKET: Brannen i Notre-Dame ble ved ti-tiden i dag meldt fullstendig slukket av brannvesenet i Paris. I løpet av dagen vil eksperter ta seg inn for å danne seg en første oversikt over skadene og starte etterforskningen av årsaken til brannen, som ifølge politiet var uforsettlig og knyttet til det pågående restaurasjonsarbeidet for å redde den 850 gamle katedralen fra sprekkdannelser som ble oppdaget i fjor.

Mens det 90 meter høye kirkespiret, som ble bygget på 1800-tallet, og deler av steinhvelvingen over kirkerommet har rast sammen, ser hovedstrukturen – inkludert de to ikoniske steintårnene – inntil videre ut til å ha klart seg. Det har også en rekke kunstverk som ble fjernet fra kirken før restaurasjonsarbeidet startet, samt religiøse relikvier som tornekronen og linkledet som ifølge tradisjonen skal ha tilhørt Ludvig IX. Tilstanden til de tre ikoniske mosaikkvinduene er imidlertid uklar, og det er på det rene at verdens kulturarv har lidd et nesten ubeskrivelig tap.

President Emmanuel Macron tok i går til orde for at katedralen skal gjenoppbygges ved hjelp av «de beste talentene fra hele verden».

MER «GHETTO»: Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim måtte i dagens Politisk kvarter på NRK svare på hvordan det kan ha seg at så få i Oslo sier de vil stemme på Frp (partiet fikk en oppslutning på tre prosent i en måling i forrige uke) samtidig som problemene med innvandrertette bydeler og «ghettofisering» ifølge partiet er massive i hovedstaden. Han ga tre svar: Innvandrerandelen er over 30 prosent, noe som gir «lavt potensial» for å sanke stemmer. Veldig mange av dem som har «fått nok», har allerede flyttet ut av Oslo. Og «mediene og de fleste politiske partier ønsker å skjønnmale bildet» av hvordan innvandringen faktisk fungerer.

UNDER ANGREP: Ecuadors viseminister for informasjon og kommunikasjon, Patricio Real, hevder at flere av landets offisielle nettsider  – deriblant sidene for presidenten, sentralbanken og utenriksdepartementet – er blitt utsatt for mer enn 40 millioner hackerangrep hver dag siden Julian Assange ble arrestert ved ambassaden i London. Samtidig har landets president Lenín Moreno i et intervju med The Guardian sagt at Assange brukte landets ambassade som et «senter for spionvirksomhet». Moreno anklager i intervjuet Assange for å ha blandet seg i suverene staters interne anliggender og beklager at Ecuador har fasilitert dette ved å gi ham beskyttelse (et sidespor her er at Wikileaks er blitt knyttet til en anonym nettside som har lekket dokumenter og bilder av Morenos familie, noe presidenten avviser er grunnen til at Assange ble fratatt beskyttelse). Moreno har også uttalt at Assange plaget, truet og slo vakter og ansatte ved ambassaden.