Brexit på tre minutter: Cameron går av, børsene stuper, Europas høyrepopulister jubler, Slagsvold Vedum er litt glad og litt spent

(Dette er en versjon av nyhetsbrevet du kan få hver dag rett i innboksen din)

 

Storbritannias statsminister David Cameron gamblet, tapte, og går av som følge av Brexit-folkeavstemningen.  (Video) I den historiske, korte talen i Downing Street for noen minutter siden gjorde han det klart at en ny statsminister vil være på plass seinest i oktober. «I love this country, and I feel honored to have served it», sa Cameron. Han vil overlate til etterfølgeren å formelt påberope Artikkel 50 i Lisboa-traktaten og sette i gang toårsløpet med svært krevende forhandlinger om nye avtaleverk mellom EU og et utmeldt Storbritannia. «Folkets vilje må respekteres», sa Cameron.

Tallene:
Leave: 52%
Remain: 48%
Margin: 1,2 millioner stemmer
Valgdeltagelse: 72%

Hovedtrekkene er (svært grovt sett) at London-området, Skottland og Nord-Irland ville bli, på tvers av de fleste områder i England. Briter med høy utdanning sto mot dem med lav, og de unge som har vokst opp i EU ville bli værende, i motsetning til foreldregenerasjonen. En god porsjon av dem som stemte Leave har trolig ikke deltatt i valg siden 1980-tallet.

Uttrykk du vil høre noen ganger i dag: EUs mareritt, ukjent terreng og politisk jordskjelv«Så raskt det utenkelige ble irreversibelt», skriver The Economist, i en av de dystreste lederartiklene i magasinet i nyere tid. Folkeavstemningen utløser krisemøter både i de enkelte EU-landene og i ulike konstellasjoner mellom dem.

«Sola har steget opp over et uavhengig Storbritannia», triumferte UKIP-leder Nigel Farage i morges, før han indirekte ga æren for valgseieren til folk i distriktene som er lei av innvandring.Han pekte også på Nederland og en mulig snarlig «Dexit» i Danmark. «Hvem vet, kanskje blir vi det nye Labour-partiet», tilføyde han etterpå – med henvisning til at millioner av Labour-velgere stemte Leave. Her er forøvrig talepunktene Labour-partiledelsen har sendt ut til sine politikere i dag. Jeremy Corbyn avviser at han kommer til å gå av, men det er krisemøte i skyggeregjeringen seinere i dag.

Leave-general og Cameron-dødare Boris Johnson, som i går – som de fleste andre – trodde han kom til å tape, er et enormt steg nærmere statsministerdrømmen. (Men har ikke latt høre fra seg så langt i dag)

Pundet stupte umiddelbart til sitt laveste nivå siden 1985 da resultatet ble klart, og den britiske sentralbanken samarbeider med sine europeiske motparter om tiltak og prøvde på en pressekonferanse klokka 09.45 å berolige markedene og befolkningen. London-børsen raste da den åpnet klokka ni, med enorme skrell på opp mot 25 prosent for enkelte britiske banker. Også Oslo Børs’ hovedindeks falt mer enn seks prosent etter åpning, Frankfurt mer enn åtte prosent. Følg den internasjonale markedsutviklingen i denne livebloggen.

EU-parlamentets president Martin Schulz sier valget skal få så store konsekvenser for Storbritannia at andre EU-land ikke blir «oppmuntret til å følge den samme, farlige veien». For høyrepopulistene i Europa jubler. Marine le Pen endret Twitter-profilbildet sitt til Union Jack og krever folkeavstemning i Frankrike, mens Geert Wilders ropte «Hurra for britene» og mener det erNederlands tur.

I Nord-Irland krever Sinn Fein avstemning for løsrivelse fra Storbritannia, en union med Irland og å bli i EU. I Skottland – der flertallet for å bli i EU var overveldende – ber SNP-leder Alex Salmond om ny folkeavstemning for uavhengighet fra storebror.

«Nå blir det et mer innovervendt Europa som kan komme til å gå på bekostning av helt overordnede mål som å skape jobber og framtidshåp», sier Erna Solberg. (Statsministeren og Siv Jensen holder pressekonferanse klokka 10.45) Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sa på Politisk kvarter at Brexit er et bra resultat og at han er «både litt glad og litt spent». «Bare Putin har grunn til å feire i dag», sier Sveinung Rotevatn (V). Jonas Gahr Støre (Ap) sa noe om at dette vil forandre Europa. Investor Øystein Stray Spetalenerklærte på sin side at dette er en like stor seier for Europa som berlinmurens fall.

Lykke til.

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter