Styringsrenta holdes uendret på 0,5 prosent, prognosen for antall asylsøkere til Norge i år er nedjustert enda en gang, Røe Isaksen innfører fraværsgrensa på 15 prosent til skolestart og Petter Stordalen advarer mot Trump. Ellers: 

 

Nedtellling til kaos  
46 499 537 stemmeberettigede briter kan i dag svare på spørsmålet«Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?» ved å sette et kryss for enten å bli eller å melde Storbritannia ut. I en av de siste meningsmålingene svarte elleve prosent at de ikke hadde bestemt seg, men de er neppe de eneste som ennå er i tvil i kakafonien av desinformasjon og skremselspropaganda.Valglokalene stenger ikke før klokka 23 norsk tid, og opptellingen vil ta flere timer. De 382 valgdistriktene offentliggjør sine resultater hver for seg etterhvert som tellingen er ferdig, før det offisielle nasjonale resultatet  til slutt kunngjøres – trolig i 06-07-tida imorra.The Guardian har den beste livebloggen.

 

Rovdyr eller defekt stasjonsvogn?
I tilfelle noen var i tvil om hvilke strenger «leave»-general Boris Johnson spiller på, avsluttet han valgkampen på følgende måte:«It’s time to take the chains off the giant, unshackled Britannia and let the Lion roar again!». Rivalen David Cameron – som altså kan være timer unna en regjeringskrise, brukte sin siste valgkamptale på en annen metafor, for å poengtere at «alle» økonomieksperter mener det er galskap å forlate unionen. «Vær ærlig med deg selv: Hvis en bilmekaniker fortalte deg at «denne bilen er utrygg, bremsene virker ikke, bensinslangen lekker, rattet vingler» – ville du satt familien din i den bilen og kjørt nedover motorveien? Selvsagt ville du ikke det!».

 

Historisk dag også i Sør-Amerika
I dag signeres våpenhvilen mellom FARC-geriljaen og colombianske myndigheter i Havana, der også FNs generalsekretær Ban Ki-moon og presidentene i Venezuela, Chile (og selvsagt Cuba) skal være til stede. De langtrukne fredsforhandlingene regnes nå som svært vellykket, da avtalen går lengre enn ventet i retning av avvæpning av geriljaen og en endelig fredsavtale. Rundt 220 000 menneskeliv har gått tapt i den 52 år lange krigen.

 

West Wing-romantikk
I Washington D.C. pågår storveis politisk teater, etter at kongressrepresentanter fra Demokratene i går startet en sitt-ned-aksjon på gulvet i Representantenes hus og ble værende gjennom natta for å få oppmerksomhet rundt krav om å få stemme over forslag om bedre bakgrunnssjekk for kjøpere av skytevåpen. Etter 15 timer der politikerne blant annet sendte live fra salen i sosiale medier for å omgå at republikanerne hadde skrudd av Kongressens tv-overføring, svarte republikanernes ledere med å, midt på natta, innkalle sine representanter. De raste gjennom hele denne ukas stemmegiving for å kunne oppheve Kongressen fram til 5. juli. («Okkupasjonen» av salen pågår imidlertid fortsatt – se den live her). Det som er sikkert er at aksjonen ikke kommer til å lede til substansielle våpenrestriksjoner med det første, da fokuset er på flyforbudslista, terrorister og geværer i stedet for pistoler, som er hovedproblemet i USAs ufattelige statistikk for skytevåpendødsfall.
Ha en fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter