Bak Talibans «moderate» fasade: – Ingen bevis for at de har endret seg

Propagandavideo av kampferdighetene til Taliban-krigere vist på afghansk nasjonal TV.

– Taliban er ikke Nelson Mandela. Å tenke at det kan hende de er det, er latterlig. Det sier Graeme Wood til Filter Nyheter. Wood er fast skribent for The Atlantic og forfatter av boken «De fremmedes vei: Møter med Den islamske staten». Som journalist har han rapportert fra flere konfliktsoner, deriblant Afghanistan og Pakistan. Taliban har jobbet aktivt med profilering og «rebranding» i ukene etter at de erklærte Afghanistan et islamsk emirat under deres kontroll. På engelskspråklige pressekonferanser og i sosiale medier har de lovet fred, moderasjon og ivaretakelse av menneskerettigheter så lenge de er i tråd med [deres strenge tolkning av] islamsk lov. Taliban skulle avstå fra represalier, politiske motstandere skulle få amnesti, og jenter og kvinners rettigheter skulle sikres. Men siste nytt fra Afghanistan sender andre signaler:

  • Tirsdag utnevnte Taliban en interimregjering bestående utelukkende av menn, der flere ministre står på FNs sanksjonsliste og der nær alle tilhører den etniske gruppen pasjtunere.
  • Afghanske journalister blir pågrepet og utsatt for vold av politiet.
  • Demonstrasjoner som ikke er forhåndsgodkjent av Taliban blir forbudt.
Graeme Wood mener det er all grunn til å tvile på Talibans «moderate» fremstilling av seg selv. – Taliban har flere ganger i fortiden hevdet at de er en ny, vennligere og mykere gruppe. Og det har aldri vært sant tidligere. Kanskje de har forandret seg nå. Men vi bør ikke ta dem på ordet når de sier det, sier han.

Kastrerte og hang avsatt president

I artikkelen «This Is Not the Taliban 2.0» gjengir Wood hva som skjedde forrige gang Taliban tok over makten, i 1996: S...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.